Van suiker tot maïs: voedingsprijzen schieten omhoog. ‘Kiem van sociale onrust’, waarschuwt Deutsche Bank

‘Kijk uit naar de sociale gevolgen van de snelle prijsstijgingen voor voedingsgrondstoffen’, waarschuwen de economen van Deutsche Bank na een spectaculaire maand april.

De wereldeconomie maakt zich op voor een heropleving, zo is op te maken uit de stijgende prijzen voor grondstoffen als olie en koper. Maar een bepaalde categorie stak er vorige maand bovenuit: voedingsgrondstoffen. Een rapport van Deutsche Bank wijst erop dat april de volgende prijsstijgingen liet zien:

  • Suiker: +18,1 procent
  • Graan: + 20,1 procent
  • Maïs: +31,1 procent

Volgens de landbouwindex van nieuwsdienst Bloomberg stegen de prijzen van voedingsgrondstoffen vorige maand gemiddeld met 13,4 procent, wat de snelste klim is sinds juli 2012. De voedingsprijzen liggen al 72 procent hoger tegenover een jaar geleden. Wat ook duidt op de uitzonderlijke situatie: sommige prijsstijgingen voor maïs zijn op de financiële markten niet meer gezien sinds 1988.

Arabische Lente

De prijsstijgingen hebben te maken met een combinatie van slecht weer in enkele belangrijke producerende landen en de almaar grotere honger van de Chinese consumenten. Het kan leiden tot een stijging tot de prijzen van afgewerkte voedingsproducten, wat dan weer de inflatie in sommige landen de hoogte kan injagen.

Maar de economen van Deutsche Bank wijzen op een nog ingrijpender effect. Voor sommige gezinnen in opkomende economieën kunnen de uit de pan rijzende voedingsprijzen tot een zware koopkrachtdaling leiden, omdat een groot deel van hun beschikbare inkomen naar voeding gaat. ‘Dit is zeker iets om in de gaten te houden, want scherpe prijsstijgingen van voedingsprijzen van deze grootte waren doorheen de geschiedenis verbonden met periodes van sociale onrust.’

De laatste keer dat voedingsprijzen zo snel stegen was eind 2010, begin 2011. Dat leidde volgens sommige experten tot de Arabische Lente, een brede protestbeweging in verscheidene Arabische landen.

Lees ook: Boodschappen doen wordt een pak duurder: voedselprijzen schieten omhoog

(tb)

Meer