‘Kopertekort kan aanhouden door groene initiatieven’

Met de heropening van de wereldwijde economieën zit de vraag naar koper in de lift. Reid I’Anson, analist bij marktonderzoeksbureau Kpler, verwacht niet dat die vraag snel zal afnemen.

Waarom is dit belangrijk?

De marktprijzen voor grondstoffen vormen traditioneel een goede indicator voor de gezondheid van een nationale economie. Koper speelt daarbij een hoofdrol omdat het niet enkel een inzicht biedt in de economie van een individueel land, maar het metaal ook een beeld geeft van de gezondheid van de volledige wereldeconomie.

In vergelijking met begin dit jaar is de koperprijs met 21 procent gestegen. Eerder dit jaar heeft de prijs zelfs het hoogste punt in een decennium bereikt. De afgelopen weken is de prijs weliswaar gedaald. ‘De onderinvestering in koper in het afgelopen decennium leidt nu tot bevoorradingsproblemen, terwijl de prijzen omhoog zijn geschoten en groene initiatieven een grotere vraag naar de grondstof creëren’, verduidelijkte l’Anson in een interview met CNBC.

Vergroening economie

‘Veel bedrijven realiseren zich nu dat de prijzen hoger zijn en zij willen daarvan profiteren. Alleen worden nieuwe mijnprojecten niet zomaar uit de grond gestampt. Dat duurt een tijdje’, aldus l’Anson.

De analist verwacht niet dat de vraag snel zal afnemen. Twee factoren hebben een forse impact op de vraag naar koper: de vergroening van de economie, zoals elektrische wagens en duurzame initiatieven door overheden. Koper wordt intensief gebruikt bij de ontwikkeling van elektrische voertuigen, de bijbehorende infrastructuur en de opwekking van hernieuwbare energie.

‘Ik denk dat het metaal het vrij goed zal doen, gezien het feit dat er veel westerse economieën willen investeren in groene initiatieven. Dat zal de vraag naar koper alleen maar doen toenemen’, verduidelijkte de analist in het interview.

Politieke onstabiliteit in Chili

Volgens de analist heeft ook de politieke situatie in Chili een impact op de prijs van koper. Het Zuid-Amerikaanse land is immers één van de grootste koperproducenten ter wereld.

Vorige maand slaagde de regeringscoalitie er onverwacht niet in om het aantal zetels te halen dat nodig is om een nieuwe grondwet op te stellen. Vorig jaar stemden de Chilenen voor een grondwetsherziening na massale protesten tegen de ongelijkheid in 2019.

‘Er is ook enige onzekerheid rond het coronavirus. Dat zet een rem op nieuwe investeringen’, aldus l’Anson. Chili heeft dus moeite om een tijdschema vast te stellen voor grote investeringen die moeten plaatsvinden om het aanbodtekort op te vangen.’ (lb)

Lees ook:

Meer