‘En, hoe was het weekend?’ Geen collega te bespeuren bij uw koffie-apparaat thuis voor dat occasionele babbeltje. Voor wie het solitaire telewerken grondig beu is, zijn er wel virtuele oplossingen voorhanden.
Wie een extern duwtje in de rug nodig heeft om zich op maandag opnieuw op het werk te focussen, kan heil zoeken bij het New Yorkse Focusmate. Die app brengt u in contact met een andere willekeurige telewerker ergens op deze aardbol. Jullie kunnen een videogesprek van 50 minuten voeren, waarbij jullie een kort babbeltje van enkele minuten slaan en vervolgens geconcentreerd verder werken – onder het toeziend oog van de nieuwe, internationale ‘collega’. U kan ervoor kiezen om een willekeurige telewerker wereldwijd toegewezen te krijgen, of opnieuw contact opnemen met een eerdere gesprekspartner door zelf een link te sturen.
‘Hij/zij babbelt te veel’
De New Yorkse app is niet enkel gericht op het sociale aspect van de kantoorbabbel, maar vooral op het verhogen van productiviteit. Want zonder collega’s of een baas die u in de gaten houden, loert uitstelgedrag makkelijker om de hoek. Door in stilte 50 minuten ‘naast’ iemand anders te werken, zal u net iets minder geneigd zijn om tussendoor snel een wasmachine te vullen. Net zoals bij de Pomodoro-techniek, kan u daardoor geconcentreerd in blokken werken. Na één videosessie kan u desgewenst een volgende collega zoeken. Drie sessies per week krijgt u gratis, voor een onbeperkt aantal internationale collega’s betaalt u 5 dollar per maand.
Na een gesprek kan u de tijdelijke collega beoordelen. Dat laatste dient om misbruik door bijvoorbeeld onbeleefde of intimiderende gebruikers te voorkomen, maar net zo goed omdat jullie werkbehoeften anders liggen. Iemand die té veel praat bijvoorbeeld, waardoor de productiviteit alsnog in het gedrang komt.
Groepslessen in de sportclub
Focusmate werd in 2017 ontwikkeld door Taylor Jacobson, een freelance schrijver die zelf op zoek ging naar morele steun voor zijn uitstelgedrag bij het eenzame thuiswerken. In 2020 zag Focusmate haar aantal gebruikers vervijfvoudigen, aldus de BBC. Gemiddeld maakten er maandelijks 108.000 mensen gebruik van de applicatie.
Focusmate is niet de enige app die virtuele sociale controle gebruikt om productiviteit thuis te verhogen. Het eveneens New-Yorkse Caveday richt zich op mensen die in grotere groepen willen werken, de zogenaamde ‘caves’. In een videochat met meerdere deelnemers wisselen werkmomenten zich af met gezamenlijke pauzes, zoals bijvoorbeeld wat stretchoefeningen of een virtueel spelletje. Caveday is eerder gericht op het groepsgevoel, al helpt het ook om de productiviteit hoog te houden. Oprichter Jake Kahana vergelijkt het met groepslessen in een sportclub. Ook Caveday zag het levenslicht in 2017 en kende vorig jaar maar liefst negen keer zoveel gebruikers, vergeleken met andere jaren. Het Britse RemoteWorkMates is een vergelijkbaar (gratis) initiatief dat gebruik maakt van chatapp Slack en aanmoedigt om bepaalde uitdagingen of activiteiten uit te voeren.
Nu thuiswerk waarschijnlijk een blijver zal zijn en we hier zelf ook vragende partij voor zijn, zal de populariteit van dit soort apps alleen maar toenemen. Google gaf eerder al tips voor een geslaagd telewerkbeleid, en ook deze thuiswerktips helpen u op weg.