Deur open voor terrorisme: Pakistan zal Amerikanen niet meer toelaten op militaire bases

Het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om zijn troepen tegen 11 september volledig terug te trekken uit Afghanistan stuit op een onverwacht obstakel; Pakistan zal de Amerikanen na terugtrekking niet meer toelaten op militaire bases in het land. Daardoor verliezen de Amerikanen de mogelijkheid om antiterreuracties uit te voeren in de regio.

Waarom is dit belangrijk?

De beslissing van de Pakistaanse overheid betekent een serieuze klap voor de moeilijke relatie tussen de twee landen. Maar het is ook een groot obstakel voor de toekomstige inspanningen tegen terrorisme in de regio na de terugtrekking van de Amerikanen. De meeste andere buurlanden van Afghanistan liggen namelijk binnen de invloedssfeer van Russisch president Vladimir Poetin.

In het nieuws: Pakistan zal in de nabije toekomst de Amerikaanse inlichtingendiensten “absoluut niet” toelaten om zijn militaire bases te gebruiken als uitvalsbasis tegen Afghaanse terroristen.

 • Dat zei de Pakistaanse premier Imran Khan in een interview met Axios-journalist Jonathan Swan.
 • De in 2018 verkozen Khan maakte zich sterk dat zowel de CIA als de special forces van de VS weldra niet meer welkom zijn op militaire domeinen van Pakistan.
 • De afgelopen jaren voerde de VS honderden droneaanvallen en antiterreuroperaties uit in Afghanistan vanuit Pakistan.

Het gevolg: De regering-Biden moet op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis in Centraal-Azië.

 • Het observeren en controleren van terreurgroepen in Afghanistan blijft namelijk een prioriteit voor de Amerikanen, zelfs na de totale terugtrekking die gepland staat voor 11 september 2021.
 • Het zal een moeilijke zoektocht worden want de meeste buurlanden van Afghanistan behoren tot de invloedssfeer van Poetin.
 • Khan was al langer een tegenstander van Pakistans bijstand voor de Amerikaanse war on terror.
 • Wellicht heeft Khan ook geen andere keuze. Volgens sommigen zou hij politieke zelfmoord plegen als hij de Amerikaanse inlichtingendienst nog zou toelaten op Pakistaans grondgebied na de terugtrekking.
 • De Amerikanen hopen ondertussen dat ze alsnog een akkoord met het Pakistaanse leger kunnen bereiken.

Wat volgt? CIA-directeur William Burns waarschuwt dat al-Qaeda en ISIS de kans zullen krijgen om te hergroeperen in Afghanistan.

 • “Wanneer het Amerikaanse leger terugtrekt, zal onze overheid minder kracht hebben om dreigingen aan te pakken. Dat is een feit”, zei Burns op het Amerikaanse Congres in april.
 • Volgens Amerikaans minister van Defensie Lloyd Austin hebben de terroristen maar twee jaar nodig om opnieuw een aanval op Amerikaans grondgebied te kunnen uitvoeren.
 • Volgens het Amerikaanse leger bestaat er ook de kans dat de Afghaanse regering zal instorten na de terugtrekking.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20