Dakdekkers van het Witte Huis: Belgische roofingfirma Derbigum overgenomen door leider op markt isolatiematerialen

Het Ierse Kingspan, de grootste wereldspeler voor geïsoleerde panelen voor de bouw, heeft het Belgische dakbedekkingsbedrijf Derbigum overgenomen.

Alle aandelen werden al door het beursgenoteerde concern verworven voor een onbekend bedrag, weet De Tijd.

Pantheon en Flanders Expo

Het in Huizingen (ten zuiden van Brussel) gevestigde Derbigum, officieel Imperbel, produceert membranen voor de waterdichting van platte daken.

Derbigum is actief over heel Europa. Het heeft vestigingen in onder meer de Benelux, Frankrijk, Italië en Noorwegen, en verkoopkantoren in zo goed als alle Europese landen. De firma was ook een tijdje actief in het Amerikaanse Kansas City, maar blies er de aftocht.

Het familiebedrijf heeft een roemrijk verleden: het leverde de voorbije 9 decennia de roofing bij meer dan 2 miljoen gebouwen wereldwijd. Daaronder een paar kleppers van formaat: onder meer het Witte Huis in Washington, de Petronas Towers in Kuala Lumpur én het Pantheon in Rome werden door de firma van dakbedekking voorzien. In België verzorgde het de dakbedekking van onder meer Flanders Expo Gent en het Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel.

Tegenwoordig zet het bedrijf zich graag in de markt als true believer in de circulaire economie: zijn waterdichtingsmembranen zijn 100 procent recycleerbaar, “zelfs na een levensduur van 40 jaar”.

Joris Ide

Het Ierse Kingspan houdt al een tijdje de Belgische markt nauwlettend in de gaten. Drie jaar geleden probeerde het nog schuimrubberfabrikant Recticel deels over te nemen; die poging strandde op een njet van de Wetterenaren (“onaantrekkelijk voorstel”, klonk het).

In 2015 was Kingspan wel succesvol met een Belgische overname; toen lijfde het de West-Vlaamse staalplatenproducent Joris Ide in.

Ook toen werd de overnameprijs niet gegeven, maar volgens bronnen van De Tijd liep die op tot wel 350 miljoen euro; ongeveer tien keer de operationele bedrijfskasstroom van het in Zwevezele gevestigde industriële concern.

Oekraïne

Kingspan kondigde in juni nog plannen aan om 200 miljoen euro te investeren in een nieuwe campus voor bouwtechnologie in Oekraïne, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dat meldde The Irish Times. Het zal er geavanceerde isolatieproducten en oplossingen voor stadsverwarming produceren.

“Deze investering zit op het kruispunt van drie crises: de klimaatcrisis, de crisis van de energiezekerheid, en de crisis die veroorzaakt wordt door de Russische oorlog tegen Oekraïne”, zei CEO Gene Murtagh.

“De nieuwe bouwtechnologiecampus die wij plannen, zal op alle drie fronten een positieve bijdrage leveren: Oekraïne helpen bij de wederopbouw van zijn economie, voldoen aan de vraag in heel Midden- en Oost-Europa naar energie-efficiënte gebouwen, en Europa helpen minder afhankelijk te worden van de invoer van olie en gas”, concludeerde Murtagh.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20