Denemarken kan een jaar zonder bankovervallen melden

Denemarken kan een jaar zonder bankovervallen melden
De daling van het gebruik van cash geld betekent slecht nieuws voor bankovervallers. – Cathrine Ertmann/Bloomberg via Getty Images

Denemarken heeft het voorbije jaar geen enkele bankoverval moeten melden. Daarmee kon het land voor de eerste keer in lange tijd een jaar zonder één enkele overval op een bankkantoor beleven. Dat heeft de Finansforbundet, de Deense vakbond voor medewerkers uit de financiële sector, gemeld. Er moet volgens de vakbond een duidelijk verband worden gelegd met het dalend gebruik van contant geld.

Waarom is dit belangrijk?

Banken vormden de voorbije decennia voor criminelen wereldwijd een belangrijk doelwit. Op die locaties konden ze immers aan de haal gaan met grote hoeveelheden cash geld en andere waardevolle producten. Maar het gebruik van contant geld als betaalmiddel is de jongste jaren sterk afgenomen. Hierdoor zijn bankkantoren ook voor overvallers minder interessant geworden.

Streven naar cashloze samenleving: Bij de start van deze eeuw werden volgens de cijfers van Finansforbundet in Denemarken nog ruimschoots 220 bankovervallen per jaar gemeld. Dat betekende meer dan één overval per twee dagen.

  • Het aantal feiten was de voorbije jaren echter al sterk gedaald. Zes jaar geleden dienden voor de allereerste keer minder dan tien bankovervallen te worden gemeld. Sindsdien is het aantal misdrijven in die categorie steeds onder die grens gebleven. Die trend zorgde er uiteindelijk voor dat er het voorbije jaar geen enkele overval meer moest worden genoteerd.
  • “Er kan een duidelijk verband worden gelegd met de evoluties in de financiële wereld, waarbij er steeds meer naar een cashloze samenleving wordt gestreefd”, beklemtoont Steen Lund Olsen, ondervoorzitter van Finansforbundet.
  • Uit cijfers van de Deense centrale bank blijkt dat twee jaar geleden nog slechts 12 procent van de betalingen in het land met contant geld werden uitgevoerd. Vijf jaar eerder werd daarbij nog een niveau van 23 procent opgetekend.
  • Volgens de Deense centrale bank heeft de uitbraak van de coronapandemie die trend nog gevoelig versneld. De evoluties hebben ook de banken aangezet om hun services op het gebied van cash geld af te bouwen. Hierdoor blijft er voor potentiële overvallers uiteindelijk nog weinig buit over.

Zware psychische tol: “We kunnen hier echt over een heuglijke evolutie spreken”, voert Steen Lund Olsen aan in een commentaar op het rapport.

  • “Elke overval vormt voor de betrokken bankmedewerkers immers een extreme psychische belasting. Wanneer men een dergelijk trauma niet zelf heeft meegemaakt, is het onmogelijk te beseffen welke emotionele impact een dergelijke gebeurtenis heeft.”
  • “Misschien zijn bankovervallen weliswaar zeldzaam geworden, maar vele beroofde bankmedewerkers worstelen nog altijd met gevolgen van het misdrijf. Dat uit zich vaak in symptomen zoals angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid en slapeloosheid.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.