Italiaanse premier overtuigd dat meer cash geld niet aanzet tot belastingontduiking

De Europese Commissie is niet te spreken over de plannen van Italië om handelaars de mogelijkheid te geven elektronische betalingen te weigeren. Volgens Europa werkt dat belastingontduiking in de hand. De Italiaanse premier Giorgia Meloni is ervan overtuigd dat dit niet het geval zal zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Het aantal digitale betalingen ligt in bijna geen enkel ander Europees land zo laag als in Italië. Dat cijfer is in de eerste jaarhelft weliswaar met 22 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Europa is voorstander van meer digitale en elektronische betalingen omdat dit helpt om zwart geld op te sporen. Meloni denkt daar anders over.

De details: Meloni wil handelaars de mogelijkheid geven om meer cash betalingen te aanvaarden.

  • Meloni wil het wettelijke plafond voor contante transacties optrekken tot 5.000 euro, waarmee ze een belofte van vorige Italiaanse regeringen om de limiet vanaf 1 januari van het huidige niveau van 2.000 euro te verlagen tot 1.000 euro, terugdraait.
  • De premier wil tevens dat handelaars elektronische betalingen kunnen weigeren voor transacties kleiner dan 60 euro zonder beboet te worden.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer