Democratische nominatie in zicht voor Joe Biden

De strijd tussen Bernie Sanders en Joe Biden lijkt uit te draaien op winst voor die laatste. Volgens de laatste prognoses staat de voormalige vicepresident aan de leiding in vier staten.

In totaal waren er voorverkiezingen in zes staten. Joe Biden won dinsdag dus in Michigan, Missouri en Mississippi en Idaho. Die eerste is een belangrijke staat omdat er 125 gedelegeerden worden verdeeld. Vier jaar geleden kon Bernie Sanders in die staat nog verrassend Hillary Clinton verslaan. De zelfverklaarde socialist zou nu enkel North Dakota binnenhalen. Daar staan slechts veertien delegates op het spel, waardoor deze staat als minder belangrijk geldt.

Volgens een telling van de krant New York Times heeft Joe Biden momenteel 823 afgevaardigden achter zich, tegenover 663 voor Bernie Sanders. Om de nominatie in de wacht te slepen heeft een individuele kandidaat 1.991 delegates nodig. Maar het is dus nog wachten op definitieve resultaten uit North Dakota (Sanders dus aan de leiding), Washington (nek-aan-nekrace).

‘Trump verslaan’

Intussen heeft Joe Biden zich al gericht tot zijn achterban. Hij gaf aan dat Bernie Sanders en hijzelf een gemeenschappelijk doel hebben: Donald Trump verslaan. ‘Ik wil Bernie Sanders en zijn supporters bedanken voor hun onvermoeibare energie en hun passie. Samen zullen we Donald Trump verslaan’, vertelde de Democraat. Hij kreeg deze week steun van verschillende ex-rivalen, onder wie Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Beto O’Rourke, Michael Bloomberg en Kamala Harris.

Vanuit het kamp van Bernie Sanders blijft het oorverdovend stil. Bij zijn campagneteam valt te horen dat er geen toespraak komt. Eerder op de dag annuleerde hij ook al een evenement in Cleveland, uit ‘bezorgdheid over de gezondheid en veiligheid’ nu het coronavirus verder in opmars is. Ook Joe Biden liet een gepland evenement afzeggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20