Amy Klobuchar gooit de handdoek in de ring net voor Super Tuesday

De dag voor Super Tuesday bevestigt de Amerikaanse Democrate Amy Klobuchar dat ze geen kandidate meer is voor de presidentsverkiezingen.

Amy Klobuchar, die naam doet bij veel Belgen nauwelijks een belletje rinkelen, maar de Amerikaanse senator uit Minnesota deed toch kort wat stof opwaaien. Haar gooi naar het Witte Huis is voorbij, bevestigt een woordvoerder aan de Amerikaanse nieuwswebsite CNBC.

Verkiesbaar

In de eerste voorverkiezingen haalde Klobuchar plaatsen in de top vijf. Dat gaf haar campagne wat momentum en ze haalde ook best wat media-aandacht. In de laatste week haalde Klobuchar, die vooral inzette op haar verkiesbaarheid in het moeilijke midwesten van de Verenigde Staten, nog twaalf miljoen euro op. Maar dat bleek niet voldoende, een grote break bleef uit.

Klobuchar vraagt aan haar supporters om zich achter de centristische kandidaat Joe Biden te scharen. Ze is al de derde op enkele dagen tijd die de race voor de presidentiële kandidatuur stopzet. Ook Pete Buttigieg uit Indiana en miljardair Tom Steyer kondigden na de primaries in South-Carolina aan dat ze ermee kappen.

Biden

Daarmee lijkt Joe Biden weer wat wind in de zeilen te krijgen. Niet alleen behaalde hij een noodzakelijk en grote overwinning in South Carolina, door de opgave van Buttigieg en Klobuchar komen er ook enkele belangrijke stemmen zijn kant uit.

Kiesdrempel

In sommige grote staten geldt tijdens de voorverkiezingen namelijk een kiesdrempel van 15 procent. In Californië, bijvoorbeeld, wordt voor Bernie Sanders een uitslag van ruim 20 tot 30 procent voorspeld. Ook Elizabeth Warren zou daar nipt over de kiesdrempel springen. Voor Joe Biden of Michael Bloomberg wordt het echter een moeilijke opdracht. Kiezers van Klobuchar die hun stem overhevelen naar Biden of Bloomberg, kunnen dus een cruciaal verschil maken.

Klobuchar blijft officieel in de race tot er gestemd is in haar thuisstaat, Minnesota.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20