Democratisch establishment herademt: Biden wint makkelijk in South Carolina

Voormalig vice-president Joe Biden heeft op overtuigende manier de democratische voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Het is de eerste keer in 33 jaar en in 3 deelnames aan de voorverkiezingen dat Biden een staat wint. Het ‘Bernie’-momentum lijkt voorlopig afgeblokt. Hij haalde amper 20 procent van de stemmen, tegen 48 procent voor Biden. Miljardair Tom Steyer scoorde slechter dan hij had gehoopt en stapt ondanks het uitgeven van 200 miljoen dollar uit de race.

Bernie Sanders had de voorbije dagen een paar keer de verworvenheden van de Cubaanse dictator Fidel Castro bewierookt op de Amerikaanse televisie, iets wat hem nu zuur lijkt te zijn opgebroken. Vooral in de staat Florida zijn zulke uitspraken ‘not done’. Tel daarbij dat een Democraat nog nooit het Witte Huis heeft gehaald zonder dat hij de staat Florida had gewonnen en het is duidelijk dat het democratische establishment die uitspraken niet heeft geapprecieerd.

Onder democratische mecenassen stijgt nu de druk op Amy Klobuchar en Pete Buttigieg om uit de race te stappen. Op die manier zou Biden hun stemmen kunnen recupereren. Maar de kans dat dit gebeurt is klein. Klobuchar wil dinsdag bij Super Tuesday – wanneer 14 staten naar de stembus gaan – bewijzen dat ze haar thuisstaat Minnesota kan winnen. Buttigieg mikt op een overwinning in Iowa. Toch lijkt het voor beiden weinig meer dan uitstel van executie.

Elizabeth Warren: sterk in de media, zwak in de strijd

Dan is er opnieuw de opmerkelijk zwakke prestatie van Elizabeth Warren. Zij lijkt – net als Klobuchar – meer aanhangers in de nationale pers te tellen dan onder de bevolking. Warren haalt overal minder dan 10% van de stemmen en dat is gewoon onvoldoende.

Uitkijken is het nu naar ‘Super Tuesday’ en naar de eerste deelname van Michael Bloomberg. Die spendeerde de voorbije maanden 500 miljoen dollar aan het promoten van zijn kandidatuur. Bloomberg spreekt zondagavond gedurende 3 minuten op twee televisiezenders de natie toe. Het is de eerste keer dat een kandidaat in prime-time zendtijd koopt om een korte speech te geven.

Een goede prestatie van Biden dinsdag zou de race een nieuw momentum bezorgen, omdat vele democraten bang zijn voor een eindstrijd tussen Trump en Sanders. Zo’n finale zou door de eerste worden herdoopt tot een referendum over ‘kapitalisme vs. socialisme’. Verwacht mag worden dat het democratische establishment alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat het zover komt. Joe Biden lijkt -ondanks zijn veelvuldige ‘gaffes’ en zijn politieke bagage – dan voorlopig de veiligste optie.

Meer