Dementie zal volgende decennia steeds zwaarder op wereldwijde gezondheidszorg wegen

Wereldwijd leven meer dan 55 miljoen mensen met dementie, een neurologische aandoening die hun geheugen berooft. De aandoening kost de wereld bovendien 1,3 biljoen dollar per jaar. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wetenschappers waarschuwen dat het aantal patiënten de komende decennia nog verder sterk dreigt toe te nemen.

“Dementie is een progressieve aandoening die kan worden veroorzaakt door een beroerte, een hersenletsel of de ziekte van Alzheimer”, zeggen de onderzoekers. “Met de vergrijzing van de bevolking zal het aantal patiënten naar verwachting tegen het einde van dit decennium tot 78 miljoen mensen stijgen.”

“Tegen het midden van deze eeuw moet er voor 139 miljoen patiënten worden gevreesd. Maar slechts één op de vier landen heeft een nationaal beleid om dementiepatiënten en hun families te ondersteunen. Overheden moeten dan ook hun engagement in de strijd tegen dementie versterken.”

Actieplan

“Dementie berooft miljoenen patiënten van hun herinneringen, onafhankelijkheid en waardigheid, maar het berooft tevens de rest van de bevolking ook van de mensen die we kennen en liefhebben”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “De wereld laat mensen met dementie in de steek en dat doet ons allemaal pijn.”

De ministers van Volksgezondheid kwamen in het helft van het voorbije decennium een ​​globaal actieplan voor de komende tien jaar overeen, inclusief maatregelen om vroege diagnoses en een goede zorgverlening te voorzien. “Maar het lijkt er niet op dat men die doelstellingen zal halen”, voert het rapport aan.

“Dementie is echt een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid”, benadrukt Katrin Seeher, expert geestelijke gezondheidszorg van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Dat geldt niet alleen in naties met een hoog inkomen.  In feite leeft meer dan 60 procent van de mensen met dementie in landen met lage of middelmatige inkomens.”

“Geneesmiddelen, hygiënische producten en huishoudelijke aanpassingen voor dementiepatiënten zijn in rijke landen, waar een efficiënter terugbetalingsbeleid wordt gevoerd, toegankelijker dan in naties met lagere inkomens.”

Risicofactoren

“Dementie beïnvloedt het geheugen, de oriëntatie, het leervermogen, de taal, het beoordelingsvermogen en het vermogen om alledaagse taken uit te voeren”, voert Seeher nog aan.

“Men moet er rekening mee houden dat dementie ook mensen onder de leeftijdsgrens van 65 jaar kan treffen. Deze zogenaamde jonge dementie vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van alle gevallen van dementie.”

“Maar het ontwikkelen van dementie is niet onvermijdelijk. Sommige risicofactoren kunnen worden verminderd. Wanneer hypertensie, diabetes, voeding, depressie en het gebruik van alcohol en tabak onder controle worden gehouden, kunnen ook de risico’s worden beperkt.”

“Dit zijn de initiatieven die kunnen worden genomen om de gezondheid van de hersenen te versterken en de cognitieve achteruitgang en het risico op dementie te verminderen. Dit zijn allemaal strategieën die op jongere leeftijd kunnen worden gestart.”

(lb)

Meer