Fysieke oefening is goed voor de hersenen

Om onze hersenen in conditie te houden moeten we regelmatig sporten, blijkt uit onderzoek door de universiteit van Boston.

Bij een onderzoek over een periode van 20 jaar met 1.583 deelnemers van middelbare leeftijd stelden wetenschappers vast dat de deelnemers die in goede fysieke conditie verkeerden minder hersenmassa verloren dan de andere deelnemers.

Bij de start van het onderzoek moesten de deelnemers een fysieke test op een loopband afleggen. Ze ondergingen ook een MRI-scan om de omvang van hun hersenmassa te meten. Twintig jaar later legden de deelnemers opnieuw de fysieke test af en werd opnieuw een hersenscan genomen. De onderzoekers filterden mensen die hart- en vaatziektes hadden ontwikkeld uit de onderzoeksresultaten. Ze stelden vast dat de deelnemers die een goede fysieke conditie hadden er extra hersenmassa hadden bijgekregen. Omgekeerd bleek de hersenmassa van deelnemers in slechte fysieke conditie juist gekrompen te zijn.

Hersenen krimpen

“Onze hersenen krimpen als we ouder worden, en dat krimpen is gelinkt aan een achteruitgang van verstandelijke vermogens en een verhoogd risico op dementie,”? zo vertelt studie-auteur Nicole Spartano, op nieuwswebsite CBSNews.com. “Deze studie suggereert dat de hersenen van mensen met weinig lichaamsbeweging sneller verouderen.”?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20