Deense en Finse voetbalfans brengen coronavirus vanuit Rusland terug naar huis

Het EK verloopt dan toch niet zo coronavrij. Fans van twee voetballanden die het onlangs tegen de Rode Duivels opnamen, Denemarken en Finland, zijn besmet teruggekeerd vanuit Rusland.

Bijna 100 Finse supporters die naar Rusland waren afgereisd om de nederlaag tegen de Belgen gade te slaan, hebben het coronavirus opgelopen. Dat melden de autoriteiten. De Finse premier Sanna Marin roept alle fans op die teruggekeerd zijn vanuit Sint-Petersburg om zich te laten testen. 

“Het is belangrijk dat iedereen een test doet”, zei Marin tijdens een EU-top in Brussel. “Mogelijke gevallen zullen zo worden geïdentificeerd en zal verdere verspreiding voorkomen worden.”

Tests bij douaneposten langs de grens met Rusland hebben tot nu toe al 86 positieve gevallen opgeleverd. Verwacht wordt dat dit cijfer de komende dagen nog zal toenemen. Volgens Finse media konden zo’n 800 supporters het land binnenkomen zonder een test te moeten afleggen, door de drukte die werd veroorzaakt door de ongeveer 3.000 Finnen die in een keer de grens overstaken.

Delta-variant

Ook Deense supporters zijn besmet teruggekeerd na de wedstrijd tegen België. Het Deense agentschap voor patiëntveiligheid spreekt van drie fans die besmet zijn geraakt met de Delta-variant, beter bekend als de Indiase variant. In totaal zouden er op Deense bodem 29 nieuwe gevallen zijn met een directe link met drie wedstrijden van het Europees kampioenschap.

Zoran Bahtijarevic, hoofd van de medische afdeling van Euro 2020, houdt echter vol dat de stadia veilig genoeg zijn. “Er is geen enkele situatie in het leven waarin je 100 procent veilig bent, maar ik zou zeggen dat het kijken in een stadion veilig is, omdat je kijkt in een gecontroleerde omgeving waarin de UEFA en de plaatselijke organisatoren veel hebben geïnvesteerd om het veiliger te maken”, zei hij aan het Deense agentschap. 

“Zelfs als de Euro achter gesloten deuren zou plaatsvinden, wat iemand bepleitte, is het naïef om te denken dat de supporters niet in zogenaamde ‘wilde’ groepen in een ongecontroleerde omgeving zouden rondlopen”, vervolgde Bahtijarevic. “Ik denk dat stadions in die zin veiliger zijn dan de ‘loslopende’ toeschouwers van de Euro.” (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20