UEFA komt met absurd statement over verbod op regenboogkleuren voor Allianz Arena bij EK-wedstrijd Duitsland – Hongarije

De Europese voetbalbond UEFA verbood eerder deze week de stad München om de Allianz Arena in regenboogkleuren te laten oplichten tijdens de wedstrijd Duitsland – Hongarije op EURO 2020. De stad wou daarmee protesteren tegen de homofobe wet die in het EU-land Hongarije van premier Viktor Orban goedgekeurd is. Woensdag kwam de UEFA dan met verklaring voor hun opmerkelijke beslissing, al stuit die op nog meer protest.

Wat vooraf ging in Hongarije?

Eén week geleden keurde de Hongaarse regering van Viktor Orban en zijn Fidesz partij een reeks wetten goed die zich zwaar richten op de LGBTQ+-gemeenschap in het Oost-Europese land. Trouwen en kinderen adopteren voor koppels van hetzelfde geslacht en wettelijk je geslacht laten veranderen, was er al langer verboden, maar de nieuwe wetten gaan nog veel verder.

Zo mogen in schoolmateriaal geen koppels van hetzelfde geslacht te zien zijn, net als in televisieprogramma’s voor 22 uur. Regenboogvlaggen in advertenties worden er ook verboden en organisaties die seksuele voorlichting geven in scholen moeten een strenge screening ondergaan.

Pedofilie

Viktor Orban verklaarde de reeks nieuwe wetten als een plan om kinderen beter te beschermen tegen pedofielen. Dat zijn partij op dat vlak met een belangrijk symbool kwam was ook nodig. Eén jaar ervoor was namelijk uitgelekt dat de regering-Orban het verhaal over hun partijlid Gábor Kalota, ambassadeur in Peru, die betrokken was bij een groot pedofilienetwerk in de doofpot had willen stoppen. Bij de man waren toen meer dan 19.000 heel expliciete kinderpornografische foto’s gevonden.

Dat Orban van de gelegenheid gebruik maakte om rechten van de LGTBQ+-gemeenschap over dezelfde kam te scheren en in dezelfde reeks weten mee te laten goedkeuren, was een stille manier van de premier om zijn aanhangers iets te geven dat hen zou verblijden en afleiden van de echte feiten. Internationaal – binnen LGBTQ+-organisaties en in de EU – kwam er uiteraard wel protest op de zaken

Viktor Orban: het koppelen van de LGBTQ+-gemeenschap aan pedofilie is een tactiek die hem en zijn partij punten kan opleveren bij conservatieve kiezers op het platteland. – Bron: Isopix

Wat heeft het EK voetbal daarmee te maken?

Omdat de meeste media-aandacht op dit moment in Europa uitgaat naar het Europees kampioenschap voetbal en ook Hongarije daaraan meedoet, besloten velen dat evenement aan te grijpen om aandacht te vragen voor de problematiek in Hongarije. De eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat de Hongaarse selectie zich zelf nooit voorstander toonde van de anti-LGBTQ+-wetten. Doelman Péter Gulácsi – bezig aan een ijzersterk tornooi – sprak zich in het verleden zelfs al meermaals uit pro-LGBTQ+-rechten, iets wat hem in eigen land op veel kritiek kwam te staan bij nationalisten.

Allianz Arena

Eén van die pogingen om aandacht te vragen voor wat gebeurt in Hongarije kwam van de stad München. Daar speelt Hongarije woensdagavond om 21 uur namelijk zijn laatste groepswedstrijd. De bedoeling was om de indrukwekkende Allianz Arena te laten verlichten in de regenboogkleuren. De UEFA keurde die aanvraag echter af omdat het om “een politieke boodschap” zou gaan en sport en politiek niet gemengd mogen worden.

Eén dag later heeft de Europese voetbalbond meer uitleg gegeven bij die beslissing, al lijken ze daarmee enkel maar meer olie op het vuur te gooien. “De UEFA is vandaag trots om de regenboogkleuren te dragen. Het is een symbool dat onze kernwaarden toont en alles promoot waar wij voor staan”, valt te lezen.

Wat daarna volgt, tart echter alle verbeelding: “Sommige mensen hebben de beslissing van de UEFA om de aanvraag van de stad München te weigeren, geïnterpreteerd als ‘politiek’. Het is daarentegen hun aanvraag zelf die politiek geïnspireerd is omdat het gelinkt is aan de aanwezigheid aan het Hongaarse elftal in het stadion.”

“Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van ons vastberaden commitment voor een meer diverse en inclusieve samenleving”, besluit de UEFA.

Lees ook: Hoe ziet het vervolg van het EK eruit voor de Rode Duivels?