UEFA verbiedt Allianz Arena in regenboogkleuren bij EK-wedstrijd Duitsland-Hongarije, burgemeester München en topvoetballers reageren

Dieter Reiter, de burgemeester van München, noemt de beslissing van voetbalbond UEFA om geen regenboogstadion toe te staan tijdens Duitsland-Hongarije “beschamend”. Alles draait rond de recente wet die de Hongaarse premier Viktor Orban invoerde om het “populariseren” van homoseksualiteit tegen te gaan.

Waarom is dit belangrijk?

Zijn de regenboogkleuren een breed signaal van tolerantie of een politiek statement? Het debat rond het EK-stadion in München illustreert hoe grote sportorganisaties als UEFA gedwongen worden om een standpunt in te nemen.
  • De stad München wou dat de Allianz Arena voor het EK-duel van Duitsland tegen Hongarije in regenboogkleuren verlicht zou worden, zoals dat op eerdere gelegenheden al meermaals gebeurde. Maar de UEFA, met wie het stadion een contract heeft voor het EK, wees het verzoek af, omdat het om “een politieke boodschap” zou gaan en sport en politiek niet gemengd mogen worden.
  • Volgens een tevreden Peter Szijjarto, de Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken, is hiermee “een politieke provocatie vermeden”. Toeval of niet: vorige week raakte bekend dat UEFA overweegt om de EK-finale naar Hongarije te verhuizen.
  • Burgemeester Dieter Reiter, een sociaaldemocraat, reageerde ontgoocheld. “Dat is geen politiek, maar een signaal van menselijkheid”, verklaarde hij op een persconferentie. De regenboogkleuren staan volgens hem symbool voor diversiteit en tolerantie. München gaat dan maar het stadhuis, de Olympiatoren en een windmolen nabij de Allianz Arena in regenboogkleuren hullen.
  • De Duitse minister van Europese Zaken, Michael Roth, roept de Duitse supporters op regenboogvlaggen mee te nemen naar de EK-wedstrijd.

Van Bayern München tot Antoine Griezmann: voetbalwereld reageert

  • Ook de Duitse voetbalbond DFT reageerde teleurgesteld. Uit protest gaan sommige andere stadions, onder meer in Frankfurt en Keulen, wel in regenboogkleuren verlicht worden tijdens de match.
  • Bayern München, de club die gewoonlijk in de Allianz Arena speelt, mengde zich ook in het debat. “We hadden graag de Allianz Arena woensdag in regenboogkleuren gezien. Wij doen het al jaren”, zegt voorzitter Herbert Hainer via Twitter.
  • De Franse steraanvaller Antoine Griezmann betuigde zijn steun voor een regenboogstadion via sociale media. Ook Gerard Piqué en zijn club FC Barcelona deden dat.
  • Overigens mag de Duitse doelman Manuel Neuer zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren wél op het EK blijven dragen van de UEFA.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20