UEFA overweegt om finale EK te verplaatsen van Londen naar Hongarije

Het coronavirus blijft zijn impact hebben het Europees kampioenschap voetbal dat momenteel over heel het continent aan de gang is. In ieder land zijn andere regels van kracht en dat zorgt voor reizende voetbalsupporters voor heel wat problemen. Die regels baren ook de Europese voetbalbond UEFA zorgen. Door een heropflakkering van de pandemie in het Verenigd Koninkrijk zouden bezoekende fans op het moment van de finale in het Wembley Stadium op 11 juli tien dagen in quarantaine moeten verblijven. Er wordt daarom gedacht aan Puskás Aréna in Hongarije, waar de coronamaatregelen heel soepel zijn.

In plaats van één of twee organiserende landen aan te duiden voor het EK, koos de UEFA voor de zestigste verjaardag van het tornooi ervoor om EURO 2020 over heel Europa te organiseren. Hoewel dat toen al om heel wat redenen – zoals logistiek, ecologisch en economisch – niet zo’n goed plan leek, kon niemand voorspellen dat de coronapandemie het ambitieuze plan van de UEFA nog zoveel moeilijker zou maken.

Uiteindelijk werd gekozen voor elf verschillende steden in elf verschillende voetballanden. Wembley Stadium in Londen kreeg als grootste stadion wel de eindfase van het EK toegewezen, namelijk de twee halve finales en de finale.

Wembley

In het Verenigd Koninkrijk gelden op dit moment echter nog strenge coronamaatregelen. Zo is er een quarantaineplicht van tien dagen voor mensen die reizen naar het land. Ook mag op dit moment maar 25 procent van de 90.000 beschikbare plaatsen in Wembley gebruikt worden.

Die regels zouden normaal versoepeld worden op maandag 21 juni waardoor de quarantaineplicht zou verdwijnen en er 45.000 toeschouwers zouden worden toegelaten vanaf de knock-outfase. Sinds begin juni ziet de UK echter een heropflakkering van de coronapandemie onder invloed van de gevreesde Deltavariant. Daarom heeft de Britse overheid de versoepeling voorlopig uitgesteld.

De UEFA hoopt echter dat er een uitzondering komt voor voetbalfans. “We zijn in gesprek met de autoriteiten over onder andere een strikt testbeleid en bubbels tijdens het verblijf van de fans in het land als dat minder dan 24 uur is”, laat de UEFA weten.

Hongarije

Als zo’n akkoord niet bereikt wordt, zou de UEFA overwegen om de finale te verplaatsen naar Budapest in Hongarije. De Puskás Aréna is momenteel namelijk het enige stadion op het EK dat 100 procent van zijn capaciteit gebruikt. Zo waren er voor de wedstrijd tegen Portugal zo’n 60.000 supporters aanwezig.

Hongarije ligt als land dan weer juist wel extra gevoelig. Het Hongaarse parlement onder leiding van Viktor Orban keurde daar eerder deze week namelijk enkele homofobe wetten goed. “Er ligt altijd een noodplan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het slot van het EK in Londen plaatsvindt”, houdt de UEFA zich voorlopig op de vlakte.

De Puskás Aréna in Budapest in Hongarije zat afgeladen vol voor de wedstrijd Hongarije – Portugal (0-3) – Bron: Gabor Sas/SPP/Shutterstock/Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20