Hoe het verhaal over de Finse premier en de kortere werkweek een eigen leven ging leiden

Het verhaal dat Sanna Marin, de huidige Finse premier, een oproep deed voor een flexibilere werkweek, klopt. Dinsdag sprak persagentschap Belga nochtans van fake news. Hoe zit het nu?

Vrijdag publiceerde Business AM een artikel dat stelde dat Sanna Marin een oproep deed op om een werkweek in te voeren van vier dagen met werkdagen van zes uur.

Die oproep deed ze effectief, tijdens de 120ste verjaardag van haar partij SDP, zoals in het artikel staat. De bronnen hiervoor waren Finse media, de Twitterfeed van Sanna Marin, en de Facebookpagina van haar partij.

Wat niet expliciet in het artikel vermeld wordt, is dat het partij-evenement in augustus plaatsvond, en dat Marin op dat moment nog geen premier maar minister van Verkeer was.  

https://www.facebook.com/sosialidemokraatit/videos/374360456581732/

Wat een rechtzetting behoeft is het volgende: Op het partij-evenement sprak ze van een vierdaagse werkweek of een werkdag van zes uur, en niet beide tegelijk. Dat blijkt niet duidelijk uit ons artikel.

Op maandag berichtten verschillende Belgische en internationale media dat er een persconferentie plaatsgevonden heeft waar Marin de maatregel aankondigde. Die heeft nooit plaatsgevonden. De maatregel is ook nooit een regeringsstandpunt geweest.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20