Nieuwe premier van Finland denkt aan kortere werkweek of werkdag van 6 uur, maar nog niet meteen

Sanna Marin, de kersverse Finse eerste minister, heeft op een partij-evenement in augustus 2019 opgeroepen om een werkdag van zes uur te testen. Dat verhaal werd begin januari 2020 voorgesteld alsof ze het wou invoeren als een regeringsmaatregel. Of hoe het verhaal van de Finse premier en de kortere werkweek een eigen leven ging leiden.

De jonge Finse van 34 trok afgelopen december al internationale aandacht toen ze het jongste vrouwelijke staatshoofd ter wereld werd. Bovendien staat ze aan de leiding van een coalitie van vijf partijen, die stuk voor stuk voorgezeten worden door vrouwen.

Volgende stap

Tijdens de 120ste verjaardag van haar partij, de Sociaal-Democratische Partij (SDP), enkele maanden geleden deed ze een oproep voor een meer flexibele werkweek.

‘Een vierdaagse week of een werkdag van 6u, waarom zou dat niet de volgende stap zijn in ons werkend leven. Is 8u echt evangelie? Mensen verdienen het om meer tijd door te brengen met hun familie en geliefden, om meer tijd te hebben voor hun passies en voor andere aspecten van het leven, zoals cultuur’, zei ze letterlijk tijdens een debat op het partij-evenement.

Op maandag berichtten verschillende Belgische en internationale media plots dat er een persconferentie plaatsgevonden heeft waar Marin de maatregel aankondigde. Die heeft nooit plaatsgevonden. De maatregel is ook nooit een concreet wetsvoorstel geweest.

In het oorspronkelijke artikel van Business AM stond duidelijk dat het idee geopperd werd tijdens een partij-evenement. Wat niet expliciet in het artikel stond is dat het evenement in augustus plaatsvond, toen Sanna Marin nog geen premier maar minister van Verkeer was. Op het partij-evenement sprak ze van een vierdaagse werkweek of een werkdag van zes uur, en niet beide tegelijk.

Gidsland Zweden

De Noordse natie heeft al lang geleden flexibele werkuren omarmd. Sinds 1996 bestaat er wetgeving dat het grootste deel van de werkende bevolking het recht geeft op een vorm van glijdende uren. Ze mogen hun gangbare werkuren aanpassen aan hun eigen gewoontes door tot drie uur vroeger of later te beginnen.

In buurland Zweden is de werkdag van zes uur al meer ingeburgerd. Het gemeentebestuur van Gotenburg, de tweede grootste stad van Zweden, bracht de werkuren per dag terug tot zes in de bejaardentehuizen en in het gemeentelijk ziekenhuis.

In de Zweedse industrie zijn kortere werkdagen al veel langer in voege. Al in 2003 schakelde de Toyota-fabriek in Gotenburg over op dagen van zes uur met behoud van loon.

In beide gevallen waren de personeelsleden gelukkiger, gezonder en productiever. Ook Toyota’s winsten gingen naar omhoog. Onnodig lange vergaderingen werden veel efficiënter gehouden. En personeelsleden gedroegen zich automatisch veel productiever, er werd bijvoorbeeld minder tijd nutteloos gespendeerd surfend op internet of op sociale media.

Dit is een aangepaste versie van een eerder artikel hierover, dat niet expliciet stelde dat het niet ging om een concreet wetsvoorstel van de Finse premier maar om een ballonnetje dat ze opliet tijdens een partijcongres nog voor ze premier werd. Daarnaast maakte het ook niet expliciet dat Marin dacht aan een werkdag van 6 uren of een werkweek van 4 dagen, en niet aan een combinatie van beide.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20