Finse minister wordt jongste premier ter wereld

In Finland mag de 34-jarige Sanna Marin zich vanaf deze week de jongste premier ter wereld noemen. Ze vervangt Antti Rinne, die ontslag nam nadat hij het vertrouwen van de coalitie verloor.

Marin is nu nog minister van Transport en Telecommunicatie in de ontslagnemende regering van partijgenoot Rinne. Ze maakt deel uit van de sociaaldemocratische partij SDP en is ook vicevoorzitter van die partij. Normaal gesproken wordt Marin later deze week ingezworen.

Zelfde coalitie in voege

De keuze viel op Marin na een interne stemming bij de SDP. Ze haalde het met 32 tegen 29 van haar rivaal Antti Lindtman. Voorganger Antti Rinne kon niet aanblijven omdat hij het vertrouwen van de Centrumpartij verloren was.

Die belangrijke coalitiepartner kon zich niet vinden in de manier waarop hij een poststaking had aangepakt. Rinne was amper zes maanden aan de macht.

Voorganger en partijgenoot Antti Rinne moet al na zes maanden opstappen als premier. – EPA

Marin zal dezelfde centrumlinkse coalitie blijven leiden. Die bestaat naast de SDP uit de Groenen, de Linkse Alliantie, de Zweedse Volkspartij en dus de Centrumpartij. ‘We hebben veel werk voor de boeg om het vertrouwen herop te bouwen’, vertelde ze daarover aan het persbureau Reuters.

Vrouwen op topposities

Alle partijen in de regering worden overigens geleid door een vrouw. Li Andersson (32) is de leider van de Linkse Alliantie, Maria Ohisalo (34) heeft de Groenen onder haar hoede, Katri Kulmuni (32) staat aan het hoofd van de Centrum Partij en Anna-Maja Henriksson (55) leidt de Zweedse Volkspartij. Voormalig premier Antti Rinne blijft ten minste tot volgende zomer voorzitter van de SDP.

Finland is voorzitter van de ministerraden van de Europese Unie. De verwachting is dan ook dat de benoeming van Marin snel in orde komt. Op de Europese top van 12 en 13 december in Brussel moet het Scandinavische land namelijk vertegenwoordigd worden door de premier.

Meer