Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Deadline voor afwerking Sagrada Familia komt in het gedrang

Logo Business AM
Economie

28/09/2020 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De werken aan de Sagrada Familia liggen al sinds midden maart stil. - Matthias Oesterle/Zuma Press

Het wordt bijzonder moeilijk om de bouw van de kathedraal Sagrada Familia in Barcelona tijdig afgewerkt te krijgen. Dat hebben een aantal verantwoordelijken van het project tegenover de Spaanse krant El Pais gezegd. De autoriteiten hadden gehoopt om de werken over zes jaar te kunnen afronden.

De oplevering van de werken zou dan immers samenvallen met de honderdste verjaardag van het overlijden van Antoni Gaudi, de beroemde architect van de kathedraal. Door de uitbraak van de coronacrisis dreigt die deadline volgens de verantwoordelijken echter niet te zullen kunnen worden gehaald.

Bezoekers

Door de lockdown en de beperkingen tegen de verspreiding van het coronavirus is een bezoek aan de Sagrada Familia nagenoeg uitgesloten. De werken aan de kathedraal worden nagenoeg compleet door de entreegelden van de bezoekers worden gefinancierd. Het saldo moet met behulp van donaties worden verzameld.

De autoriteiten hebben weliswaar al lang beloofd dat de werken tegen de voorziene datum zouden kunnen worden afgerond, maar er moet worden vastgesteld dat de bouwplannen door een gebrek aan bezoekers sterk zijn vertraagd.

De uitbraak van de coronacrisis heeft zwaar op de bezoekersaantallen van de Sagrada Familia gewogen. Vooral buitenlands bezoek was door de maatregelen tegen het virus nagenoeg compleet onmogelijk geworden. Dat heeft een belangrijke impact op de inkomsten gehad. Buitenlanders vertegenwoordigen immers normaal 94 procent van de totale bezoeken aan de kathedraal.

Vorig jaar ontving de kathedraal 4,5 miljoen bezoekers. Op basis daarvan konden voor dit jaar ongeveer 103 miljoen euro inkomsten in het vooruitzicht worden gesteld. Ongeveer 55 miljoen euro van dat bedrag zou worden gebruikt om op de top van het gebouw nog een aantal ontbrekende grote torenspitsen te bouwen. Onder invloed van de uitbraak van het coronavirus moest het budget voor dit jaar uiteindelijk echter tot 17 miljoen euro worden teruggeschroefd.

Mirakel

‘Er zal een mirakel nodig zijn om de werken binnen zes jaar, zoals werd gehoopt, te kunnen afronden,’ erkende Esteve Camps, voorzitter van de Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, de organisatie die verantwoordelijk is voor de voltooiing en het onderhoud van het monument.

‘De bouwwerken werden midden dit jaar onderbroken. In juli konden 2.000 toegangstickets worden verkocht. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was er sprake van gemiddeld 15.600 bezoekers per dag. Met dergelijke cijfers kunnen we alleen op zaterdag en zondag bezoek toelaten. De kosten van voor veiligheid en verzekeringen liggen immers twee keer zo hoog dan de inkomsten.’

Volgens Camps zal er binnen twee tot drie weken opnieuw gestart kunnen worden. Noch Esteve Camps, noch hoofdarchitect Jordi Fauli hebben echter een nieuwe opleveringsdatum naar voor geschoven.

Toch zegt Camps er niet aan te twijfelen dat de werken uiteindelijk zullen kunnen worden afgerond. ‘Er zijn nog slechtere tijden geweest,’ voert hij aan. ‘Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd de bouw zelfs stopgezet, maar toch is het project van Gaudi steeds verder gegaan. Daarop moet ook nu geen uitzondering worden verwacht.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks