“De wereldwijde cyclus van monetaire verkrapping is voorbij”, maar wanneer kunnen we de eerste renteverlagingen verwachten?

Terwijl de ECB heeft gekozen voor een (laatste) renteverhoging die als “dovish” (minder streng) wordt beschouwd, hebben de grootste centrale banken op de pauzeknop gedrukt. Voor veel analisten is de piek in de rentetarieven eindelijk bereikt, en de markten kijken al uit naar de volgende stap: wanneer komen de renteverlagingen?

Waarom is dit belangrijk?

Centrale banken staan voor 3 dilemma's: het vinden van een balans tussen een vertraging van de economie, nog steeds te hoge inflatie en het vertraagde effect van rentetarieven. De vraag die iedereen stelt, is of de centrale banken te ver zijn gegaan. In dat geval zouden renteverlagingen sneller kunnen komen dan verwacht.

In het nieuws: Het ongekende monetaire verkrappingstijdperk loopt ten einde.

  • De Fed was de eerste die deze maand aankondigde te stoppen met het verhogen van de rentetarieven. De tarieven liggen nu tussen de 5,25 procent en 5,50 procent.
  • De Bank of England volgde ook met een aankondiging van een pauze, wat eigenlijk verrassend was, en zette haar tarief op 5,25 procent, na 14 opeenvolgende verhogingen.
  • De ECB heeft besloten om haar tarieven met 0,25 procent te verhogen, maar deze v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer