De waarschijnlijke sabotage van Nord Stream is ook een milieuramp

De waarschijnlijke sabotage van Nord Stream is ook een milieuramp
Gaslekken Nord Stream – Getty Images

In totaal zijn er vier lekken ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Er wordt niet uitgesloten dat er sprake is van sabotage, maar het onderzoek is nog maar pas begonnen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat we voor een milieuramp staan die in een catastrofe kan veranderen als de pijpleidingen breken.

Door de lekken in de gaspijpleidingen komen er fenomenale hoeveelheden aardgas, voornamelijk methaan, vrij die in de atmosfeer ontsnappen. Het grote probleem is dat 1 ton methaan hetzelfde broeikaseffect heeft als 25 ton CO2. Daardoor wordt er gevreesd dat er nu een klimaattijdbom in de Oostzee ligt.

Verschrikkelijk voor het klimaat

“Er zijn een aantal onzekerheden, maar als deze pijpleidingen het begeven, zullen de gevolgen voor het klimaat rampzalig zijn en ongekend,” waarschuwt David McCabe, wetenschapper bij de denktank Clean Air Task Force. De exacte hoeveelheden gas die in de atmosfeer zijn ontsnapt, zijn niet bekend, aldus Le Monde; hoewel de pijpleidingen niet in gebruik waren op het moment van de beschadiging, zat er toch behoorlijk wat gas in.

“Indien de inhoud van de twee pijpleidingen volledig in de atmosfeer terechtkomt, komt dat overeen met de uitstoot van 28,5 miljoen ton, wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van een grote steenkoolcentrale,” vertelde Constantin Zerger, expert op het gebied van energie en klimaatbescherming bij de denktank Deutsche Umwelthilfe (DUH), aan Reporterre. “De schade voor het klimaat is enorm.”

Gif voor de lokale fauna

De Deense en Duitse autoriteiten bagatelliseren echter de gevolgen van het lek voor het ecosysteem van de Oostzee; het methaan lost op in het water, waardoor de hoeveelheden die in de atmosfeer terechtkomen, enigszins worden beperkt. “Volgens onze huidige kennis vormen methaanlekken geen aanzienlijk gevaar voor de Oostzee”, aldus een woordvoerster van het Duitse ministerie van Milieu.

De plaatselijke milieuvereniging Bund waarschuwt echter voor schade aan flora en fauna, vooral omdat enkel Gazprom de precieze samenstelling van het gas in de leidingen kent. “Aangezien het niet duidelijk is welk mengsel door Nord Stream wordt getransporteerd, zou het mariene ecosysteem door andere gassen plaatselijk onbekende schade kunnen oplopen,” zei Nadja Ziebarth, een mariene biologe bij de vereniging, tegen het persagentschap Dpa. Die gassen kunnen nog gevaarlijker zijn voor de zeedieren dan het reeds giftige methaan, dat uiteindelijk het gebied kan verstikken.

Om ongevallen te voorkomen – methaan is licht ontvlambaar – is varen rond de lekken verboden in een straal van vijf zeemijl, ofwel 9 kilometer. Over het gebied vliegen is ook verboden.

(ns/mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.