Vlaamse premie voor zonnepanelen wordt volgend jaar gehalveerd

Vlaams minister-president Jan Jambon had het tijdens zijn Septemberveklaring donderdag onder meer over de maatregelen die zijn regering heeft genomen om mensen aan te zetten hun woning duurzamer te maken. Het valt wel op dat de premie voor zonnepanelen volgend jaar alsnog gehalveerd wordt.

Eerder deze week pakte de Vlaamse regering uit met een pakket steunmaatregelen om de gezinnen en bedrijven door de energiecrisis te loodsen. Tijdens de toelichting van het begrotingsakkoord had Jambon het onder meer over de maatregelen die de vastgoedeigenaars moet aanzetten om hun woning duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbod om de huurprijs te indexeren als de woning een EPC-label E en F heeft.

Halvering premie zonnepanelen

De Vlaamse minister-president vermelde tijdens zijn toespraak ook de Mijnverbouwpremie, die vanaf oktober kan aangevraagd worden, en de Mijnverbouwlening, waarvoor je sinds deze maand kan aankloppen bij de overheid. “Vlamingen melden zich daar massaal voor aan. We breiden de doelgroep van mensen, die er een beroep op kunnen doen, overigens verder uit”, klonk het.

De Tijd merkt op dat, ondanks de groene ambities van de Vlaamse regering, er niet geraakt wordt aan het degressieve karakter van de premie voor het plaatsen van zonnepanelen. Zuhal Demir, Vlaamse minister van Energie, bevestigt aan de nieuwssite dat die premie volgend jaar gehalveerd wordt tot maximaal 750 euro.

Velen hadden gehoopt dat de premie in zijn huidige vorm verlengd zou worden omdat Demir die ook dit jaar niet liet verminderen ten opzichte van 2021. De minister had vorig jaar die beslissing genomen om gezinnen gemotiveerd te houden om zonnepanelen te plaatsen. Het vertrouwen was wat weg na het debacle omtrent de terugdraaiende teller.

Hoeveel bedraagt de premie?

De effectieve tegemoetkoming die je krijgt, is afhankelijk van het vermogen van de installatie.

  • De premie voor dit jaar bedraagt nog 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met een maximum van 1.500 euro.
  • Volgend jaar bedraagt dat extraatje van de overheid 150 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp. Het plafondbedrag bedraagt dan 750 euro.
  • In 2024 wordt de premie opnieuw aangepast. In dat jaar zal die 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro.
  • In 2025 verdwijnt die premie, volgens de huidige plannen.

(as)

Meer