Vlaamse premie voor zonnepanelen zal volgend jaar niet dalen

De geplande verlaging van de premie voor zonnepanelen volgend jaar komt er uiteindelijk niet. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, hoopt zo dat gezinnen gemotiveerd blijven om zonnepanelen te plaatsen.

Eigenaars van zonnepanelen kregen dit jaar al behoorlijk wat slecht nieuws te verwerken. Zo was er onder meer de afschaffing van de terugdraaiende teller. Sinds juli is er wel een compensatie voor zonnepaneleneigenaars die een digitale meter bezitten, of één plaatsen voor 2025.

Eenmalige investeringspremie

Ook wie nog zonnepanelen wenst te plaatsen komt tot en met 2025 in aanmerking voor een premie. In dat geval spreken we over de eenmalige investeringspremie. Demir heeft beslist om die Vlaamse premie volgend jaar niet te verlagen. Dat stond normaal wel op de planning. Hoeveel die eenmalige investeringspremie bedraagt is afhankelijk van het totale vermogen van de zonnepanelen. Voor de eerste 4 kilowattpiek bedraagt die 300 euro per kilowattpiek, voor 4 tot 6 kilowattpiek 150 euro, en voor alles wat daarboven ligt maximaal 1.500 euro.

Bedoeling was dus om die premie volgend jaar te verlagen tot 225 euro per kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Voor 4 tot 6 kilowattpiek zou de premie dalen tot 112.5 euro. De maximumpremie zou dalen tot 1.125 euro.

Afschaffing verlaging als compensatie

Door de premie niet te verlagen wil Demir naar eigen zeggen een compensatie geven voor de tegenslagen die de markt dit jaar te verwerken kreeg. Ze verwees maandag ook naar de vertrouwensbreuk die is ontstaan uit het debacle omtrent de terugdraaiende teller.

In het Vlaamse klimaatplan staat er dat de regering mikt op 300 megawatt aan zonnepanelen tegen het einde van dit jaar. Uit voorlopige cijfers (die volgens Demir representatief zijn voor de helft van het jaar) blijkt dat al 170 megawatt geplaatst is, onder andere bij 20.000 gezinnen. 

“Maandelijks komen er gemiddeld 3.500 installaties bij, goed voor 30 megawatt. Dat tempo moet kunnen worden aangehouden. Daarom houden we het steunniveau voor particulieren aan in 2022”, aldus het kabinet van Demir.

Vlaanderen mikt uiteindelijk op zo’n 6.700 megawatt aan zonnepalen tegen 2030.

Meer