Compensatie voor afschaffing terugdraaiende teller zonnepanelen vanaf 20 juli beschikbaar

Zonnepaneleneigenaars die een digitale meter bezitten, of voor 2025 een digitale meter laten installeren, hebben recht op een compensatie. Vanaf 20 juli kan die digitaal aangevraagd worden. Wie na 2021 zonnepanelen heeft geplaatst, komt niet in aanmerking voor een compensatie.

Waarom is dit belangrijk?

De afschaffing van de Vlaamse compensatieregeling omtrent de terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof begin dit jaar was een serieuze streep door de rekening van veel mensen die voor 2021 zonnepanelen hadden geïnstalleerd. De regering had hen immers beloofd dat ze 15 jaar lang recht zouden hebben op het principe van de terugdraaiende teller, via een virtuele simulatie. Door het beëindigen van de terugdraaiende teller krijgen de eigenaars niet langer een compensatie voor het energie dat ze terug op het net zetten.

Om de eigenaars van zonnepanelen alsnog een compensatie te geven voor de afschaffing van de overgangsmaatregel heeft Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, een eenmalige premie uitgewerkt, die vrijdag definitief is goedgekeurd door de Vlaamse regering. Die regeling moet een rendement van zo’n 5 procent garanderen. Voor een gemiddelde installatie zal de compensatie tussen de 1.300 en 1.700 euro schommelen. Via deze module kan je berekenen op hoeveel compensatie je recht hebt.

Vanaf 20 juli digitaal aanvragen

Dankzij de Vlaamse goedkeuring kan je vanaf 20 juli de premie digitaal aanvragen. Die moet aangevraagd worden via de website van netbeheerder Fluvius bij het digitale loket in Mijn Fluvius. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal ze uiteindelijk uitbetalen.

“De premie is een redelijke tegemoetkoming voor het verlies van de voordelen van de terugdraaiende teller, zonder te gaan oversubsidiëren op kap van zij die geen zonnepanelen hebben”, zei Demir in het VRT Journaal.

De financiële tegemoetkoming is voor iedereen die voor 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd en inmiddels al gebruikmaakt van een digitale meter. De uiterste datum voor die groep om de vergoeding aan te vragen is 19 januari 2022. Wie zijn premie voor midden november aanvraagt, ontvangt de compensatie voor het einde van het jaar.

Digitale meter voor 2025

Ook wie de digitale meter voor het einde van 2025 installeert, kan tot zes maanden na de plaatsing een premie aanvragen. Hoe later die slimme meter geplaatst wordt, hoe lager de premie. Wie na 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd kan geen beroep doen op de compensatie.

In totaal hebben zo’n 101.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen al een digitale meter. Er wordt ook nog gewerkt aan een premie voor mensen met een warmtepomp. Die zou in het najaar klaar moeten zijn. De Vlaamse regering heeft alvast beslist om de warmtepompboilerpremie tot eind 2024 te verlengen.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20