5.300 niet-aangemelde zonnepanelen ontdekt in Vlaanderen: luchtfoto’s maken fraude zichtbaar

Netbeheerder Fluvius spoorde vorige jaar 5.300 installaties van zonnepanelen op die niet aangemeld waren. Ze werden onder meer gevonden via de analyse van luchtfoto’s.

Fluvius publiceert de telling van de ‘zwarte’ zonnepanelen in zijn verslag over energiefraude waar Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) melding van maakt. Ruim 3.500 installaties zijn intussen al geregulariseerd.

De distributienetbeheerder spoorde de fraude onder meer op met behulp van beeldherkenningssoftware, meldt VRT NWS. Door de publiek toegankelijke foto’s van Geopunt Vlaanderen te analyseren, werden veel verborgen gehouden installaties gevonden.

Daarnaast zijn er ook inspecties op het terrein en worden databanken met elkaar gekruist om niet-geregistreerde zonnepanelen op te sporen.

Energiefraude

Wie zonnepanelen dertig dagen na het keuringsverslag niet aanmeldt, riskeert administratieve kosten. ‘Meld je de installatie helemaal niet aan, dan kan je aansluiting op het distributienet worden geschorst, zowel voor afname als injectie. Panelen niet aanmelden wordt immers beschouwd als energiefraude’, waarschuwt Fluvius. In Vlaanderen liggen meer dan 400.000 zonnepanelen op daken en in tuinen. (mah)

Lees ook: Eigenaars zonnepanelen krijgen opnieuw financiële kater te verwerken

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20