Eigenaars zonnepanelen krijgen opnieuw financiële kater te verwerken

Mensen met zonnepanelen krijgen een nieuwe klap te verwerken. Door de afschaffing van de terugdraaiende teller, betalen duizenden Vlaamse gezinnen op de tussentijdse factuur twee keer voor de netkosten. Dat heeft de redactie van VRT ontdekt.

De afschaffing van de terugdraaiende teller kan de factuur voor sommige eigenaars van zonnepanelen stevig doen aandikken. Sinds 1 maart draait de digitale teller niet meer terug voor zo’n 100.000 Vlaamse gezinnen. Dat betekent dat ze geen voordeel meer kunnen doen door het te veel aan energie tijdens de zomermaanden terug op het net te zetten. Op die manier konden ze het hogere verbruik in de winter compenseren.

Tussentijdse factuur

Eind februari nam Fluvius alle digitale meterstanden op. De energieleveranciers konden die meterstanden dan gebruiken om een tussentijdse eindafrekening te maken van het stroomverbruik van die gezinnen in het vorige systeem. En daar knelt nu net het schoentje. Voor sommige gezinnen start het facturatiejaar in het najaar, waardoor de renderende zomermaanden niet werden opgenomen in de tussentijdse afrekening.

Dat heeft vergaande gevolgen. Om te beginnen kunnen de zomermaanden het hogere verbruik in de winter niet compenseren. De gezinnen bij wie het facturatiejaar in het najaar start, moeten dus betalen voor het extra energieverbruik tijdens de koudere maanden.

Twee keer netkosten betalen

De redactie van VRT heeft nu vastgesteld dat sommige gezinnen daardoor ook twee keer netkosten moeten betalen. Doordat ze nu energie van het net gebruiken, moeten ze daarop taksen betalen. Die komen bovenop het prosumententarief, een bijdrage die gezinnen met zonnepanelen en een terugdraaiende teller betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Gezinnen riskeren daardoor honderden euro’s te veel te betalen voor hun energieverbruik. Het zou om duizenden, mogelijk tienduizenden, gezinnen gaan.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is op de hoogte van de kwestie. Ze beraadt zich over een reactie, maar heeft intussen de energieregulator VREG al gevraagd om een oplossing uit te werken.

In februari werd al beslist dat mensen met zonnepanelen tot 2025 uitstel kunnen vragen om een digitale meter te laten installeren. 

Meer