De teloorgang van de journalistiek: alle schakeringen van negativiteit exploderen

Media moeten steeds meer extreme standpunten en verhalen brengen om de aandachtspanne van de bezoeker niet te verliezen.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld evolueert steeds meer naar extremen. De oorlog in Oekraïne, de Amerikaanse politiek, Israël dat volgens zijn premier 'de burgeroorlog nabij was', De voormalige Franse kolonies in Afrika, waar de bevolking om de hulp van Poetin roept... Media en sociale media spelen daarin een niet te onderschatten rol.

In het nieuws. Een onderzoek (2000 - 2019) naar de emoties (woede, verdriet, blijdschap, vreugde, angst, neutraliteit) die 47 Angelsaksische media (GB + USA + persagentschappen) bij lezers oproepen, geeft een ontluisterend beeld van de evolutie sinds 2010.

De tendens is overal dezelfde

Alle grafieken geven eenzelfde tendens weer: emoties (boosheid - walging - angst - vreugde - droefheid - neutraliteit) worden steeds heviger.

Alle schakeringen van negativiteit

Een storende

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer