De olieprijzen dalen: wat is er aan de hand?

De olieprijs zat eerder dit jaar door onder meer de oorlog in Oekraïne in de lift. Maar nu is er een omgekeerde beweging aan de gang. China speelt daarbij een belangrijke rol.

Waarom is dit belangrijk?

China is 's werelds grootste importeur van ruwe olie. De daling van het olieverbruik aldaar, als gevolg van de Covid-beperkingen, zou dus kunnen leiden tot een afname van de vraag en dus een verdere ineenstorting van de prijzen.

In het nieuws: In China kwamen er afgelopen weekend mensen op straat om hun ongenoegen te uiten over het zerocovidbeleid. Zij wezen met een beschuldigende vinger in de richting van de Chinese president Xi Jinping en zijn partij.

  • Die protesten zetten druk op de olieprijzen wereldwijd. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie was maandagvoormiddag met zo’n 2,8 procent gezakt tot 74,12 dollar, het laagste niveau sinds december 2021. De prijs van een vat Brent-olie bedroeg deze voormiddag iets meer dan 80,5 dollar. Dat was het laagste punt sinds januari 2022. Sinds deze voormiddag zijn de olieprijzen lichtjes gestegen, maar noteren ze nog altijd in het rood tegenover gisteren.
  • Die prijsdaling lokte een reactie uit bij verschillende CEO’s wereldwijd, waaronder Hiroyuki Kikukawa, managing director of research bij Nissan Securities, die door Reuters werd geciteerd: “Naast de groeiende bezorgdheid over de afnemende vraag naar brandstof in China als gevolg van een stijging van het aantal Covid-19 gevallen, heeft de politieke onzekerheid, veroorzaakt door protesten tegen de strenge overheidsbeperkingen in Shanghai, een olieverkoop op gang getrokken.”
  • OPEC+ komt op 4 december bijeen. Bij deze bijeenkomst zal rekening worden gehouden met de situatie en het evenwicht op de markt, aldus het Iraakse persbureau zaterdag. Tetsu Emori, CEO van Emori Fund Management Inc: “Tenzij OPEC+ instemt met een verdere verlaging van de productiequota of de VS stappen onderneemt om zijn strategische oliereserves aan te vullen, kunnen de olieprijzen afstevenen op een verdere daling.
  • Op 5 december zal de Europese Unie een embargo op Russische olie instellen, waardoor er minder geld stroomt naar de Russische staatskas. Bedoeling is om de financiering van de oorlog in Oekraïne te bemoeilijken.

De uitdaging: zal China hard optreden?

  • China houdt vast aan het zerocovidbeleid van president Xi Jinping, terwijl de meeste landen in de wereld bijna alle beperkingen hebben opgeheven, wat in het hele land protesten heeft uitgelokt. Sommige door Bloomberg geïnterviewde deskundigen noemen dit voor het Chinese regime de grootste maatschappelijke uitdaging sinds het studentenprotest op het Tiananmenplein.
  • Dit zeer strenge beleid zorgt voor een vertraging van de Chinese economische groei. Dat kan ervoor zorgen dat de wereldwijde inflatie aan kracht verliest.
  • Vraag is: wat gaat China nu doen? Gaat het de regels versoepelen of gaat het de protesten in de kiem smoren? Het is zeker niet uitgesloten dat het land voor die tweede optie kiest.

(ns)

Meer