De kunst van het converseren in 7 stappen

1. Lichte conversatie.

Respecteer deze vijf principes van ‘small talk’: stel anderen op hun gemak, stel jezelf op je gemak, betrek alle partijen, identificeer gemeenschappelijke interesses en praat over je eigen passies.

2. Jezelf voorstellen

Een effectieve introductie bevat slechts twee elementen: je identiteit en je relatie met de andere persoon, de plaats of het evenement.

3. Wat is een goed gesprek?

De waarde van een gesprek met een goede vriend of over een ernstig onderwerp hangt af van wat de andere persoon zei. Voor een conversatie met iemand die je minder goed kent of over een triviaal onderwerp is je eigen bijdrage belangrijker.

4. De vier fases van een intiem gesprek.

Om intieme emoties te delen tijdens een gesprek, moet het op spontane wijze deze vier fases doorgaan: formaliteiten (“Hoi, hoe gaat het?”), het delen van informatie (“Waarom ben je hier?”), het delen van de eigen mening (“Vreemde muziek, niet?”) en het delen van emoties (“Ja, wat een hatelijk deuntje.”).

5.Luisteren is belangrijker dan praten

De best mogelijke uitkomst van een gesprek is het maken van een empathische verbinding en het leggen van een emotioneel verband. De slechtst mogelijke uitkomst is een situatie waarbij beide gesprekspartners langs elkaar heen roepen.

6. Directheid en indirectheid

Directheid is het privilege van een intiemere relatie. In veel gevallen verschilt wat mensen tegen je zeggen dan ook helemaal van wat ze eigenlijk bedoelen.

7. De conversatie beëindigen

Enkele trucjes om op een beleefde manier een punt te zetten achter een gesprek: vernoem je volgende plannen of tijdsgebrek (“de winkels gaan bijna sluiten” of “ik wil je niet langer ophouden”), begin een zin met “tenslotte”, verwijs naar iets dat je tijdens dat gesprek bereikt hebt, breng groeten over (“doe je vrouw mijn groeten”) en/of gebruik de verleden tijd (“het was leuk je nog eens gezien te hebben”). (Via: The Art of Conversation: A Guided Tour of a Neglected Pleasure)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20