Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 03 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De kunst van het converseren in 7 stappen

Logo Business AM
Lifestyle

21/10/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

1. Lichte conversatie.

Respecteer deze vijf principes van ‘small talk’: stel anderen op hun gemak, stel jezelf op je gemak, betrek alle partijen, identificeer gemeenschappelijke interesses en praat over je eigen passies.

2. Jezelf voorstellen

Een effectieve introductie bevat slechts twee elementen: je identiteit en je relatie met de andere persoon, de plaats of het evenement.

3. Wat is een goed gesprek?

De waarde van een gesprek met een goede vriend of over een ernstig onderwerp hangt af van wat de andere persoon zei. Voor een conversatie met iemand die je minder goed kent of over een triviaal onderwerp is je eigen bijdrage belangrijker.

4. De vier fases van een intiem gesprek.

Om intieme emoties te delen tijdens een gesprek, moet het op spontane wijze deze vier fases doorgaan: formaliteiten (“Hoi, hoe gaat het?”), het delen van informatie (“Waarom ben je hier?”), het delen van de eigen mening (“Vreemde muziek, niet?”) en het delen van emoties (“Ja, wat een hatelijk deuntje.”).

5.Luisteren is belangrijker dan praten

De best mogelijke uitkomst van een gesprek is het maken van een empathische verbinding en het leggen van een emotioneel verband. De slechtst mogelijke uitkomst is een situatie waarbij beide gesprekspartners langs elkaar heen roepen.

6. Directheid en indirectheid

Directheid is het privilege van een intiemere relatie. In veel gevallen verschilt wat mensen tegen je zeggen dan ook helemaal van wat ze eigenlijk bedoelen.

7. De conversatie beëindigen

Enkele trucjes om op een beleefde manier een punt te zetten achter een gesprek: vernoem je volgende plannen of tijdsgebrek (“de winkels gaan bijna sluiten” of “ik wil je niet langer ophouden”), begin een zin met “tenslotte”, verwijs naar iets dat je tijdens dat gesprek bereikt hebt, breng groeten over (“doe je vrouw mijn groeten”) en/of gebruik de verleden tijd (“het was leuk je nog eens gezien te hebben”). (Via: The Art of Conversation: A Guided Tour of a Neglected Pleasure)


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks