De ironie van de handelsoorlog: Chinese export naar de VS stijgt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Verenigde Staten tot nu toe niet echt van Chinese import kunnen afschermen. Dat zegt Soren Skou, chief executive van de Deense containerrederij AP Moller-Maersk, in een interview met het persbureau Bloomberg. Skou zegt dat de Chinese export naar de Verenigde Staten het voorbije kwartaal tussen 5 procent en 10 procent is gegroeid. Tegelijkertijd kende de Amerikaanse export naar China een achteruitgang tussen 25 procent en 30 procent.

“Het is een ironische ontwikkeling”, benadrukt Skou. “Maar nadat Trump de druk op de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China heeft opgevoerd, is de import van Chinese producten en diensten op de Amerikaanse markt alleen maar toegenomen.”

Reserves

“Men kan achter deze ontwikkelingen twee verklaringen suggereren. In eerste instantie moet erop worden gewezen dat de Amerikaanse economie uitstekende prestaties laat optekenen, waardoor de consumenten meer geld aan import kunnen uitgeven. Bovendien blijken grote Amerikaanse klanten Chinese import te hamsteren, zodat ze op voldoende reserves kunnen terugvallen wanneer de invoertarieven van kracht worden.”

“Uit gesprekken met onze klanten blijkt dat vele partijen nog voor het einde van dit jaar grote reserves Chinese goederen willen opslaan,” betoogt Skou.

Maersk vervoert ongeveer een vijfde van de wereldwijde maritieme goederentrafieken, zodat het bedrijf uitstekend is gepositioneerd om veranderingen in de handelsstromen over de hele planeet op te merken. Als bedrijf is Maersk vooral gediend met vrijhandel en Skou heeft in het verleden dan ook niet nagelaten om de internationale economische politiek van Donald Trump te bekritiseren.

Assymetrisch

“Een deel van het probleem is dat Trump een asymmetrische strijd voert,” benadrukt Skou. “China kan op het beleid van het bedrijfsleven veel meer invloed uitoefenen dan de Verenigde Staten. Donald Trump kan Nike, Walmart en The Home Depot onmogelijk vertellen dat ze niet langer met import uit China mogen werken.”

“Deze bedrijven zullen dan ook blijven importeren en oplossingen zoeken om de beperkingen te ontwijken, ook al moeten ze daarvoor misschien een deel van hun winstmarges inleveren. In China zullen bedrijven daarentegen veel sneller bevelen van de overheid voor de beperking van Amerikaanse import opvolgen.”

Skou waarschuwde ook dat China gemakkelijker alternatieven kan vinden voor Amerikaanse producten dan de Verenigde Staten elders op de markt vervangproducten voor de Chinese import zouden kunnen kopen.

“De Amerikaanse importeurs koesteren geen plannen om nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten te bouwen,” verduidelijkt hij. “Daarentegen zal een mogelijke aankoop in mogelijk Vietnam, Bangladesh of India worden bekeken.”

Volgens Skou zal Trump uiteindelijk weinig anders kunnen dan een overeenkomst met China te sluiten. Hij verwacht een van de volgende kwartalen een akkoord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20