Chinese bedreiging voor Amerikaanse financiële dominantie is reëel

China vormt in toenemende mate een bedreiging voor de wereldwijde financiële dominantie. Dat blijkt onder meer uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waar duidelijk wordt dat de Chinese yuan bij vele centrale banken als reservemunt sterk aan populariteit wint. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar liep het aandeel van de yuan in de wereldwijde financiële reserves verder op.

Daardoor springt de Chinese munt in de wereldwijde ranglijst van reservemunten over de Australische dollar naar een zesde plaats. De kloof met de top drie – de Amerikaanse dollar, de Europese euro en de Japanse yen – blijft echter nog altijd bijzonder groot.

Financiële orde

“De opkomst van het Amerikaanse unilateralisme doet de andere landen neigen naar een wereldwijde financiële orde die niet door de dollar wordt gedomineerd,” zeggen financiële experts. “Ook de traditionele Amerikaanse bondgenoten stellen zich steeds kritischer op tegenover de houding van de Verenigde Staten, die de architectuur van het internationale stelsel in toenemende mate blijken te willen gebruiken om hun eigen geopolitieke agenda door te drukken.”

“Inmiddels hebben de Europese Unie, Rusland en China al een afzonderlijk betaalsysteem voor de handel met Iran afgesproken. Bovendien staat de yuan ook al op de derde plaats bij de vijf munten die de Special Drawing Rights (SDR) uitmaken.”

Het volume yuan in de reserves van de wereldwijde centrale banken laat al vier kwartalen op rij een groei optekenen. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd daarbij een niveau van 193,4 miljard dollar bereikt. “Daarmee vertegenwoordigde de yuan 1,84 procent van alle activa in de reserves,” aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Eind vorig jaar bedroeg dat aandeel nog 1,23 procent, tegenover 1,07 procent het jaar voordien. De afstand met de Amerikaanse dollar blijft echter groot. De Amerikaanse munt had tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een aandeel van 62,25 procent in de wereldwijde reserves van de centrale banken. Dat was wel het laagste niveau in vijf jaar tijd.

Obligaties

De euro staat op de tweede plaats met een aandeel van 20,26 procent, gevolgd door de yen met 4,97 procent. Als een betaalinstrument voor binnenlandse en internationale handel behield de yuan tijdens de maand augustus met een aandeel van 2,12 procent zijn vijfde plaats in de wereldwijde rangschikking. De Amerikaanse dollar staat ook hier op de eerste plaats met 39,69 procent, gevolgd door de euro met 34,13 procent en het Britse pond met 6,88 procent.

“Wanneer China echter de grootste economie van de wereld is geworden, zal het land ongetwijfeld willen vermijden dat de de wereldwijde financiële sector nog steeds zou kunnen worden gedomineerd door de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse Federal Reserve,” zeggen de experts.

Er kan nog worden opgemerkt dat de Chinese overheidsobligaties dit jaar goede prestaties laten optekenen. “Chinese overheidsobligaties hebben duidelijk het doel om het Amerikaans waardepapier als wereldwijde maatstaf af te lossen,” aldus Andrew Capon, hoofdredacteur van Euromoney.

Meer