De Croo wil taksvrije premie tot 1.000 euro, irritatie bij CD&V: ‘Nog geen concreet voorstel gezien’

Het regent maatregelen die de federale en Vlaamse regering willen invoeren om de economie op de been te houden. Maar dat leidt in de federale regering tot spanningen. Ook al zijn ze maar met drie partijen, het kan er ook knetteren.

In het nieuws: Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) komt met een nieuw idee rond het ‘belonen’ van werkenden. In veel sectoren waar het personeel nog aan de slag is, wil men dat immers belonen. Laat bedrijven die dat willen een premie betalen, tot 1.000 euro. En daarop moeten dan geen sociale en fiscale bijdragen betaald worden. De Croo is minister van Financiën, en dus bevoegd voor fiscaliteit. Hij communiceerde daarover in De Tijd.

De context: Het debat woedt al een tijdje:

  • Op dit moment zijn er erg veel maatregelen die in feite niet-werkenden steunen. Maar daardoor, en ook door een massief aantal mensen dat zich plots ‘ziek’ gemeld heeft, zitten heel veel mensen thuis.
  • Daar wil men al langer iets aan doen, zowel in de Vlaamse als federale regering: het kost handenvol geld, en kan langdurige schade veroorzaken. Maar de vraag is hoe: door nog meer geld uit te geven, aan andere premies? De Vlaamse regering komt vandaag opnieuw met een pakket maatregelen
  • Maar federaal is er dus nu De Croo z’n voorstel, om premies fiscaal niet te belasten. Nieuw is die constructie niet, het is een oud liberaal recept, waar de vraag vooral zal zijn of de socialisten en groenen daarmee kunnen leven: het argument dat dit ‘de sociale zekerheid uitholt’, zal snel terugkeren.

Tegenstand in eigen regering: Ook binnen het minderheidskabinet zelf zijn ze kritisch, met name bij regeringspartner CD&V klinken scherpe geluiden.

  • ‘Wij hebben nog geen concreet voorstel van De Croo mogen ontvangen’, klinkt het droog in oranje regeringskringen. En nog: ‘De Croo doet graag aankondigingen van andermans maatregelen.’
  • CD&V-minister van Werk Nathalie Muylle is wel bezig om met minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) een hele reeks voorstellen uit te werken en, nadrukkelijk, ‘er voor te zorgen dat dit ook wettelijk in orde is’. Die samenwerking loopt naar verluidt ‘wel zeer goed’.
  • Dat er benadrukt wordt dat het ‘allemaal in orde moet zijn wettelijk’, is niet zonder toeval. Zo is er irritatie bij CD&V over het feit dat de aankondigingen van de deal met de banken, om alle leningen met 6 maanden op te schuiven, nog altijd geen wettelijk kader heeft: ‘Waar is dat koninklijk besluit?’
  • En ook rond het uitstel van betaling van de belastingen is onduidelijkheid, zo zegt men bij CD&V: ‘Wij krijgen vragen van mensen die hun belastingaanslag ontvangen, maar daar staat niet op dat ze uitstel hebben. Die willen weten wat ze moeten doen.’

De reactie van de liberalen? Die is even onderkoeld: ‘Ach, Open Vld doet op dit moment de heavy lifting in de regering, hé. Dat ze bij CD&V dan ook maar eens aan de slag gaan. Wat is het probleem eigenlijk: fiscaliteit is een bevoegdheid van De Croo, die kan daar toch initiatieven nemen? Die politieke spelletjes nu, dat moet ophouden.’

Wat valt er nog te verwachten? Hoe dan ook komen er dus nog maatregelen bij om meer mensen aan de slag te houden.

  • Zo komen er een drietal maatregelen om mensen een ‘incentive‘ te geven of te laten behouden om aan de slag te blijven.
  • En er circuleren nog plannen in de federale regering om meer mensen aan de slag te krijgen. Vooral in de sector van de seizoensarbeid is er een geweldig tekort, doordat er geen buitenlandse werkkrachten (vooral uit Oost-Europa) beschikbaar zijn.
  • Vandaar dat ministers Muylle en De Block nu al de regels voor tijdelijke krachten in de tuinbouwsector soepeler maakten. Er zitten nog een vijftal extra maatregelen eraan te komen.
  • Daarom zou het systeem van de flexi-jobs kunnen uitgebreid worden, of zou uitzendarbeid flexibeler kunnen zijn. Maar ook daar: is dit iets wat de linksere partijen zullen kunnen smaken?
8AM Wetstraat Insider
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.