De Chinese machtsgreep in Zuid-Europa: “Als de EU niet investeert doen wij het”

In alle stilte hebben China en Portugal vorige week een aantal handelsovereenkomsten gesloten die duidelijk maken hoe de Chinezen op kleinere EU-landen focussen om hun invloed in de eenheidsmarkt uit te breiden.

De Chinese leider Xi Jinping vertrok daags na de G20 in Buenos Aires richting Portugal op staatsbezoek. En passant maakte hij van de gelegenheid gebruik om er een aantal investeringsovereenkomsten te ondertekenen

De schattingen over de totale waarde van de Chinese investeringen varieert van 6 tot 12 miljard euro. Het geld vloeit meestal naar de financiële- en naar de energiesector. Ook zal de Portugese haven Sines worden ontwikkeld als onderdeel van de ‘One Belt, One Road’, het mega-infrastructuurplan van de Chinezen.

Altijd ‘One Belt, One Road’

China wil een netwerk van wegen, havens, spoorwegen en energieprojecten bouwen met een waarde van meer dan 1.000 miljard dollar. Al deze infrastructuur moet China optimaal verbinden met de rest van de wereld en leidt terug naar het land. Het project is ‘One Belt, One Road’ (Eén Gordel, Eén Weg) gedoopt, maar de Chinezen zelf verwijzen naar de ‘Nieuwe Zijderoute’.

Het project wil 65% van de wereldbevolking en een kwart van het globale bbp rechtstreeks verbinden met China, berekende McKinsey. Indien het project wordt gerealiseerd zoals het vandaag is bedacht, zal een groot deel van de wereldhandel gelinkt zijn aan de Chinese economische strategie.

China maakt op die manier Portugal tot een van zijn belangrijkste handelspartners in de EU, met een strategie die er duidelijk op is gericht om financiële, economische en politieke invloed te kopen. De Portugese premier Marcelo Rebelo de Sousa ziet in de Chinese investeringen geen redenen tot ongerustheid. 

Focus op kleine en arme EU-landen

Wel wordt duidelijk dat China systematisch kleine en arme EU-staten benadert met investeringsgeld. Een plan dat uitstekend past in de langetermijnstrategie van Beijing om economische macht om te zetten in politieke macht. Eerder waren ook al Cyprus en Griekenland aan de beurt. China ziet Cyprus bijvoorbeeld als een interessante poort die toegang tot de Europese Unie biedt, terwijl het eiland ook op geopolitiek vlak een aantal belangrijke voordelen kan bieden. Ook kan worden verwezen naar de zware investeringen die de Chinese groep Cosco in de Griekse haven Pireaus heeft gedaan. 

EU kan nu Chinese investeringen afremmen

Dat leidde de nationale en Europarlementen er op 20 november jongstleden toe om een wettelijk kader vast te stellen waarbinnen buitenlandse investeringen (FDI) in EU-landen kunnen worden tegengehouden wanneer die de veiligheid van het blok in gevaar brengen. Steeds opnieuw valt daarbij de naam van China.

Feit is dat de EU zich dat minder zou moeten aantrekken, mocht het zelf wat meer in Zuid-Europa investeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20