De Chinese fabrieken draaien weer op volle toeren

De aankoopmanagersindex (pmi) van de Chinese industriesector steeg in november naar 52,1 , komende van 51,4 in oktober. Het is meer dan drie jaar geleden dat de belangrijke graadmeter van de economische activiteit zo hoog stond. 

Het geeft aan hoe snel de tweede grootste economie ter wereld herstelt van de coronacrisis. Het is de negende opeenvolgende keer dat de ppi-waarde meer dan 50 bedraagt. Dat betekent dat de activiteit zelfs uitbreidt, als in groter dan voor COVID-19. 

Met gerichte acties in de e-commerce heeft China de consumentenvraag aangezwengeld. 

Feestje op de beurs

De toonaangevende Chinese beursindex SSE 50 zweefde naar een vijfjarige recordhoogte na de bekendmaking van de cijfers. De dienstensector vertoont trouwens ook een stevige groei, maar heeft nog niet alle coronaverliezen uitgewist. 

Over het hele jaar zal de Chinese economie naar verwachting groeien met 2 procent. Voor de Aziatische grootmacht is dat het zwakste cijfer in meer dan dertig jaar. Toch is het nog steeds veel sterker dan andere grote economieën, die nagenoeg allemaal een krimp zullen vertonen. Zij hebben veel meer moeite dan China om de uitbraken van het virus onder controle te krijgen, en hebben nog niet de kans gehad om te bouwen aan economisch herstel. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20