China voor het eerst grootste handelspartner van EU dankzij razendsnel coronaherstel

Terwijl de grote Westerse economieën nauwelijks controle krijgen over de coronapandemie, plukt China de vruchten van zijn meedogenloze aanpak. De sputterende economie in de VS contrasteert dusdanig met het Chinese herstelwonder, dat die laatste zich heeft ontpopt tot de belangrijkste handelspartner van de EU. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat.

Traditioneel prijken 3 landen bovenaan het lijstje van Europa’s voornaamste handelspartners. Het gaat dan om de VS, het VK en China. Die laatste voert doorgaans de rangschikking aan als het gaat over de import naar de EU. Maar dankzij de waarde van de export richting de andere twee, kon China nooit de algemene rangschikking aanvoeren.

Tot nu, dus. De Chinese economie krabbelt snel overeind nadat de overheid zeer efficiënt – en met weinig bekommernis om elementaire burgerrechten – het coronavirus indijkte. Dat is helemaal anders in het VK en de VS, waardoor de handel tussen de EU en die landen sputtert.

Het resultaat: China is voor het eerst in de geschiedenis de belangrijkste handelspartner van de EU, uitgedrukt in totale waarde van de handelsstromen. Niet zozeer omdat de handel met de EU plots explodeert, maar omdat die met de andere twee forse klappen krijgt, zoals duidelijk blijkt uit onderstaande grafiek.

Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte over de eerste 8 maanden van 2020 de balans op van de Europese internationale handel, en vergelijkt die met dezelfde periode vorig jaar. Merk vooral op hoe de import en exportcijfers met betrekking tot het VK en de VS gevoelig teruglopen. (Beweeg met uw cursor over de individuele balken om de handelsstroom per periode te vergelijken tussen de landen.)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20