Het systeem van ‘de bubbel van vijf’ verdwijnt. Dat bevestigden Steven Van Gucht en Yves Van Laethem, de interfederaal woordvoerders over het coronavirus, in de tv-journaals van respectievelijk VTM en RTL.
- Beide experts lopen vooruit op de Nationale Veiligheidsraad, die vandaag plaatsvindt. Volgens Van Gucht en Van Laethem heeft het systeem van de bubbels zijn limieten bereikt qua maatschappelijk draagvlak.
- Er wordt als alternatief gedacht aan richtlijnen die minder belerend zijn en meer nadruk leggen op het gezond verstand en de verantwoordelijkheidszin van de burgers. Eerder was sprake van een ‘contactbudget‘.
- De piste die op tafel ligt: een nationaal waarschuwingssysteem met kleurencodes dat vergelijkbaar is met de waarschuwingsvlaggen aan zee. Is de kleur rood, dan wordt van de burgers verwacht dat ze hun aantal toegelaten contacten strikt beperken. Bij oranje zijn de richtlijnen soepeler.
- Volgens het Nieuwsblad is het eerdere idee om per provincie te werken, weer van de baan.
- Ook zou de Veiligheidsraad eindelijk kiezen wat nu het relevantste criterium is in de bestrijding van de pandemie: het aantal geregistreerde besmettingen, of het aantal hospitalisaties? De keuze zou vallen op het aantal hospitalisaties. Hoe meer ziekenhuisopnames, hoe strenger de richtlijnen, dus.
- Het onderscheid is van groot belang, omdat de curves een verschillend verloop kennen. Bij het aantal besmettingen is er al enkele weken duidelijk sprake van een tweede piek – uiteraard ook een gevolg van de toename in testen. Maar bij de hospitalisaties is pas recentelijk een opwaartse knik te bespeuren, en wel veel lichter.
- Niet alle experten zitten op dezelfde lijn. Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt bij de VRT: ‘Het aantal ziekenhuisopnames is een goede barometer, maar wel een late. Als dat aantal exponentieel begint te stijgen, is het te laat.’
- Wellicht zal de Veiligheidsraad het dragen van een mondmasker op bepaalde plaatsen met heel weinig volk niet langer verplicht maken. De versoepeling moet maken dat het draagvlak bij de bevolking niet verdwijnt uit ergernis.
- Ook de duur van de verplichte quarantaine zal misschien ingekort worden.
- Nog dit: de Britse regering verwees recentelijk nog naar het Belgische systeem van bubbels als de te volgen weg naar succes.