Engeland krijgt ‘strikte bubbel van zes’

Vanaf komende maandag worden bijeenkomsten van meer dan zes personen in Engeland verboden, om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

De nieuwe maatregel geldt in privéwoningen, openbare plaatsen, binnen én buiten. Op kantoor, in scholen, tijdens teamsporten en plechtigheden zoals begrafenissen mogen er wél meer dan zes mensen samen aanwezig zijn. Wie het verbod op sociale bijeenkomsten aan zijn laars lapt, riskeert een boete van 100 pond (net geen 110 euro). Elke bijkomende overtreding leidt tot een verdubbeling van dat bedrag, met een maximum van 3.200 pond.

Helemaal nieuw is deze beslissing niet. De richtlijnen bepalen al een tijdje dat Britten maximaal met zes mensen (oftewel twee huishoudens) mochten samenkomen. Alleen had de politie geen enkele autoriteit om dat tegen te houden, tenzij er 30 mensen bijeenkwamen. ‘Het is eenvoudig. Groepen tot maximaal zes mensen kunnen. De politie zal dit strikt afdwingen’, stelt minister van Volksgezondheid Matt Hancock bij de openbare omroep BBC.

Regels verschillen

Opmerkelijk is wel dat de regels rond bijeenkomsten verschillen in die vier landen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen. De Britse regering legt nu een maximum van zes personen op, maar in Schotland mogen acht mensen uit drie verschillende gezinnen bijeenkomen. Noord-Ierland hanteert ongeveer dezelfde regels als de Britse regering én in Wales mogen maximaal vier gezinnen samen een bubbel vormen.

De autoriteiten zijn al een tijdje ‘sterk bezorgd’ over de epidemiologische situatie aan de overzijde van het kanaal. Sinds zondag zijn er al 8.396 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan 2.460 alleen al op dinsdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20