De angstaanjagende comeback van de Islamitische Staat

De angstaanjagende comeback van de Islamitische Staat
Een Afghaanse vrouw houdt een kind vast terwijl ze langs een muurschildering loopt in de buurt van het militaire ziekenhuis Sardar Mohammad Dawood Khan in Kabul. (Foto door WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images)

In 2017 verklaarde de regering-Trump dat de Islamitische Staat in Syrië en Irak definitief was verslagen. Een recent VN-rapport dat deze week is gepubliceerd, ontkracht dit. 

Waarom is dit belangrijk?

Vroegen velen zich al af welke plaats de Islamitische Staat zou krijgen in de geschiedenisboeken, dan ruimt die gedachte nu plaats voor een comeback van de terreurgroep.

In het nieuws. Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties zijn er nog steeds tussen de 5.000 en 7.000 IS-strijders actief in de Levant. Dat is de regio ten oosten van de Middellandse Zee. Bovendien zouden in het noorden van Syrië maar liefst 11.000 strijders nog vastzitten in gevangenschap.

Een paar duizend geïndoctrineerde zetten de wereld op zijn kop

Flashback. Op het hoogtepunt van IS rond 2015 werden er naar schatting 30.000 strijders geteld in Irak en Syrië.

  • Tussen 2014 en 2017 slaagden een paar duizend geïndoctrineerden (op een globale moslimbevolking van 1,6 miljard) er in het Midden-Oosten volledig te destabiliseren.
  • Na drie jaar van intensieve bombardementen – waarbij volledige steden werden verwoest en miljoenen mensen werden verplaatst – waren onnatuurlijke bondgenootschappen nodig om het einde van dat kalifaat mogelijk te maken.

Zorgwekkend is vooral de opmars van IS-K

Zoom in. Ondanks de forse terugval, suggereert het VN-rapport dat IS erin is geslaagd om zich te hergroeperen en nieuwe rekruten te werven.

  • Zorgwekkend is vooral de opmars van IS-K (de Islamitische Staat van Khorasan), de Afghaanse tak van Islamitische Staat. De groep is van mening dat de islamitische heerschappij van de taliban “te soft” is.
  • Khorasan is een traditionele naam voor het Centraal-Aziatische en Zuid-Aziatische gebied waar Afghanistan deel van uitmaakt.
  • In tegenstelling tot de Afghaanse taliban, die zich op Afghanistan blijft richten, heeft IS-K herhaaldelijk te kennen gegeven dat zij de Verenigde Naties en de westerse mogendheden wil aanvallen.
  • De groep was tot nog toe vooral actief in de aan Pakistan grenzende provincies. Maar IS-K zou het vermogen hebben om de hoofdstad Kaboel aan te vallen.
  • Sinds de chaotische terugtrekking van de VS uit Afghanistan twee jaar geleden, heeft IS-K de Afghaanse bevolking geterroriseerd. De groep heeft herhaaldelijk aanslagen gepleegd op de taliban.
  • IS-K zou inmiddels zo’n 6.000 strijders onder bevel hebben in Afghanistan. 

Zoom out. De taliban zegt wel de regionale veiligheidssituatie onder controle te hebben.

  • Volgens westerse inlichtingendiensten is een groepering die ogenschijnlijk was verslagen, bezig aan een angstaanjagende comeback. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.