De 7 sectoren waarin jonge ondernemers fortuin kunnen maken

Bepaalde sectoren zijn perfect voor nieuwe ondernemers en andere helemaal niet, schrijft Luke Johnson in de Financial Times. Als het je ambitie is om je eigen bedrijf te stichten, kies je best een sector die open staat voor ondernemers en zelfstandigen. Dit zijn Johnsons zeven favoriete industrieën voor toekomstige ondernemers.

  • Landbouw. Bijna alle landbouwers zijn zelfstandig. Sommigen managen kleine holdings, anderen enorme concerns, maar de meeste ondernemingen zijn familiebedrijven. Deze sector vereist hoge kapitaalinvesteringen en levert onvoorspelbare returns op. Er is echter ruimte voor nieuwkomers die durven innoveren met nieuwe gewassen en technieken; iets waar familiale ondernemingen nog vaak voor passen.

  • Vastgoed. Concurreren met grote instellingen in deze sector lijkt uiterst moeilijk, maar zulke bedrijven beschikken niet over het instinct en het inzicht van een gewiekste ondernemer. Veel van de rijkste vastgoedmagnaten zijn klein begonnen. Werk aan je verkoopstechniek als je voor deze sector kiest.

  • Academici. Academici zijn vaak perfect gepositioneerd om nieuwe bedrijven te stichten – vooral als hun expertise iets met IT of biotechnologie te maken heeft. Sommige academici hebben moeite met het winstmotief en verkiezen de publieke sector, maar een toenemend aantal exploiteert zijn kennis op de markt.

  • Geologie. Grondstoffenontginning zit al enkele decennia opnieuw in de lift en de meeste van deze bedrijven zijn opgestart door geologen. Het is waar dat enkele giganten de industrie domineren, maar er is ruimte voor nieuwelingen die waardevolle ontdekkingen maken.

  • Horeca. Deze industrie vereist sterke people skills, zeer hard werk en klantgerichtheid, maar geen formele kwalificaties. De horeca is uiterst stresserend, maar potentieel zeer winstgevend.

  • Boekhoudkunde. Elk bedrijf heeft financiële experts nodig. Dat betekent dat goede boekhouders zich in een benijdenswaardige marktpositie bevinden.

  • IT. Denk aan moderne miljonairs en je denkt direct aan IT. Deze sector wordt gekenmerkt door extreme concurrentie, maar de toegangsdrempel en opstartkosten zijn laag en de mogelijke winsten onbegrensd– denk maar aan Bill Gates of Mark Zuckerberg.

Meer