De 7 meest gestelde vragen aan boekhouders

In The future role of the Accountant, een webinar van staffing specialist Walters People, gaven specialisten van het bedrijf inzicht in de laatste trends op de arbeidsmarkt voor accounting professionals. Dit artikel geeft een antwoord op 7 veel voorkomende vragen van de deelnemers die ook vaak te horen zijn tijdens sollicitatiegesprekken met boekhouders.

1. Welke vaardigheden moet ik verder ontwikkelen en wat is de beste manier om dat te doen?

Elke persoon heeft bepaalde vaardigheden. Het verschilt dus bij iedereen welke soort vaardigheden meer ontwikkeld moeten worden. Dat hangt samen met uw functie binnen uw bedrijf en natuurlijk de anciënniteit die u al hebt opgebouwd. Het leren en ontwikkelen van vaardigheden is een continu proces. U kan dus onmogelijk een volledige cursus maken die voor iedereen werkt. U moet feitelijk constant werken aan uw eigen skills.

Om een persoonlijk antwoord te krijgen op deze vraag, consulteert u dus best een specialist die u persoonlijk kan opvolgen. Dat is de beste manier om een duidelijk en effectief carrièreplan uit te stippelen.

2. Hoe kan ik als Junior Accountant mijn cv laten opvallen als ik solliciteer naar een startersfunctie?

Het is een vraag die bij elke job veel voorkomt. U hebt geen tot weinig ervaring en hebt geen idee hoe u zichzelf moet aanprijzen bij een bedrijf. Eerst en vooral moet u ervoor zorgen dat u een duidelijk en gestructureerd cv hebt. Daarin vat u kort samen wat u in het verleden gestudeerd hebt, wat uw werkervaring is en uw sterke/zwakke punten. Stages of relevante studentenjobs mag u zeker niet vergeten want die zijn vaak een waardevolle troef bij een sollicitatie.

Een sterke motivatiebrief is ook heel erg aangeraden. Toon aan uw potentiële werkgever waarom u binnen het bedrijf past en voor welke meerwaarde u kan zorgen.

3. Wat is het belang van flexibiliteit in de job van een accountant, en wat is de invloed van Covid-19 hierop?

Het is geen fabel dat flexibiliteit en een goede balans tussen werk en privé hoog gewaardeerd worden. Het valt wel op dat flexibele werkregelingen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, dat valt wel te verklaren door het aantal werknemers dat aan thuiswerken doet.

De grens tussen werk- en privéleven is daardoor verkleind en het is ook makkelijker om die grens te overschrijden. Het is nu bijvoorbeeld makkelijker om een uurtje te gaan sporten tijdens de middagpauze. Voor veel van de boekhoudprofessionals was het vorig jaar dus mogelijk om meer flexibiliteit in hun job te krijgen, waardoor het normaler en vanzelfsprekender werd om na te denken over uw huidige job en wat u het meest waardeert.

4. Is een boekhoudkantoor de beste optie om mijn carrière in accountancy te beginnen?

Een beste optie ? Dat bestaat niet. Uw carrière beginnen in een boekhoudkantoor is zeker een sterke start waarbij u snel kan ontwikkelen. Als junior boekhouder zal u de rechterhand worden van een accountant met meer ervaring en zal u verschillende operationele taken moeten uitvoeren.

Zoals de btw-aangifte en de jaarrekening voorbereiden. Het is een goede leerschool waar u snel de kneepjes van het vak zal leren. U hebt ook de optie om een overstap te maken naar het financiële team van een groot bedrijf. Daar zal uw takenpakket wel beperkter zijn aangezien elk teamlid daar zijn eigen verantwoordelijkheden heeft.

5. Hoe weet ik of ik een marktconform salaris krijg voor mijn job als Accountant?

Er zijn verschillende niveaus in accountancy. Wanneer u nog maar net afgestudeerd bent en als junior accountant de arbeidsmarkt betreedt, zal u kunnen rekenen op een gemiddeld salaris van 2.000 tot 2.300 euro bruto per maand. Als assistent-accountant in het financiële team van een groter bedrijf zal uw salaris na een paar jaar ervaring tussen de 2200-3000 euro liggen.

Werken als general ledger accountant brengt meer verantwoordelijkheden met zich mee, en dat wordt ook weerspiegeld in het salaris. Een G/L boekhouder met meer dan zes jaar ervaring kan rekenen op een maandelijks brutosalaris van 3.000 tot 3.800 euro. Als senior of chief accountant fungeert u als rechterhand van het managementteam, en dat ziet u ook terug in het salaris: 3.500-4.000 euro, vaak vergezeld van een bedrijfswagen.

Teamleaders en supervisors zijn meer gespecialiseerd, hebben managementervaring en houden toezicht op een team, wat resulteert in een bruto maandsalaris tot 5.000 euro.

6. Moet ik op zoek naar een vaste of een tijdelijke job als ik afgestudeerd ben?

Binnen een bedrijf geven ze vaak de voorkeur aan mensen die een vast contract willen, vanwege de jobzekerheid die dat met zich meebrengt. Daarentegen brengt een tijdelijke job ook heel wat voordelen met zich mee.

Zo heeft u meer flexibiliteit en de kans om in een relatief korte tijd meerdere bedrijven te leren kennen. Als u meerdere jobs aanneemt, leert en ontdekt u veel sneller wat uw sterke en zwakke punten zijn. Eens u dat voor uzelf bepaald hebt, komt u al een hele stap verder in uw persoonlijke loopbaanontwikkelingsplan.

7. Hoe onderhandel ik over een salarisverhoging tijdens de coronacrisis?

Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, ook voor de baas waar u voor werkt. Het is dus geen ideale moment om te vragen naar een loonsverhoging. Neem even de tijd om jezelf voor te bereiden en stel enkele vragen aan uzelf: hoe presteert het bedrijf tijdens deze pandemie, wat heb ik het afgelopen jaar bereikt, en heb ik meer verantwoordelijkheden op me genomen?

Als u dan toch de beslissing neemt om naar uw baas te stappen moet je eerst zorgen dat je bewijs kan leveren van uw eigen prestaties. Plan een afspraak met uw manager op een tijdstip dat hem of haar het beste uitkomt. Als een persoonlijk gesprek niet mogelijk is, plan dan een videogesprek in plaats van een telefoongesprek, zodat u de reactie van uw manager kan zien en let daarbij op lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.

Breng het onderwerp zorgvuldig ter sprake en toon uw passie om voor het bedrijf te werken en de rol die u tot nu toe hebt gespeeld. Zorg ervoor dat uw manager precies begrijpt wat u wilt en waarom.

Lees ook: 5 Wall Street banken onthullen hoeveel een stagiair zal verdienen na de pandemie

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20