Hoeveel kan u verdienen als boekhouder?

Gaat u binnenkort aan de slag als boekhouder en wilt u weten hoeveel u concreet zal verdienen? Of bent u al even aan de slag in de wereld van het boekhouden maar weet u eigenlijk niet of u wel genoeg betaald wordt? Kevin Blockx, Senior Manager bij staffing specialist Walters People, dat gespecialiseerd is in het rekruteren van tijdelijke en permanente boekhouders op alle niveaus, geeft een inzicht.

Startende boekhouder

Wanneer u net bent afgestudeerd en aan de slag wil gaan als boekhouder, kan u toch een bruto maandloon van 2.000 tot 2.300 euro verwachten. Dat is nog niet alles want als boekhouder heb u meestal recht op extralegale voordelen: een gsm, een verzekeringspakket en maaltijdcheques.

Assistent Boekhouder

Er is een grote kans dat u als boekhouder in een groot bedrijf terechtkomt. Als u dan nog geen jaren ervaring hebt, zal u hoogstwaarschijnlijk aangenomen worden als assistent. Dan ondersteunt u de ervaren boekhouders door zaken te doen als het inboeken van facturen, de reconciliatie van verschillende rekeningen of het bijhouden van het klassement.

Kevin vult aan: ‘Ben je vrij nieuw in de functie, dan kan je rekenen op een brutoloon van 2.000 tot 2.400 euro per maand’

Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de organisatie en waar het bedrijf gelegen is. Heb je 3 tot 6 jaar ervaring in een gelijkaardige functie, dan mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2.300 en 2.900 euro, exclusief extralegale voordelen.

‘Heb je 6 jaar ervaring of meer, dan stijgt ook je loon gemiddeld naar zo’n 2.800 tot 3.400 euro bruto per maand’ voegt Kevin toe.

General Ledger Accountant

Als General Ledger Accountant ben u verantwoordelijk voor de codering van facturen maar ook bijvoorbeeld het beheer van betalingen aan klanten en leveranciers. Ook doet die de maandelijkse aangiftes aan het eind van de maand. Het invullen van de btw-aangifte zit ook in u takenpakket alsook de jaarlijkse belastingaangifte van het bedrijf.

Kevin: ‘Het bruto maandloon van een startende GL Accountant ligt zo’n 200 à 400 euro hoger dan dat van een Junior Accountant, omdat het takenpakket omvangrijker is en meer verantwoordelijkheden omvat.’

Als je een job kiest binnen de GL boekhouding zal u uw salaris snel zien stijgen. Na 3 jaar ervaring zal u gemiddeld 3000 euro verdienen.

‘Een senior General Ledger Accountant met meer dan 6 jaar ervaring mag rekenen op een gemiddeld bruto maandloon van 3.300 tot 4.000 euro,’ geeft Kevin nog mee.

Senior/Chief Accountant

Wanneer u de functie van Senior of Chief accountant krijgt, heb u toch al een grote verantwoordelijkheid in het bedrijf. U bent als het ware de rechterhand van het management en u moet dus de algemene boekhouding controleren en opvolgen. U moet ook de correcte trimister- en jaarafsluiting verzorgen en rapportering maken van het bedrijf die u frequent moet updaten en daaruit strikte conclusies moet kunnen trekken. Met die conclusies moet u dan het management adviseren om de juiste financiële beslissingen te maken.

Hoewel de functietitel vaak hetzelfde is, is er toch een verschil in jobinhoud, afhankelijk van voor welk soort organisatie je werkt: een boekhoudkantoor, een KMO of een grote internationale organisatie.

Volgens Kevin is het loon sterk afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie waar je werkt. ‘Je mag gemiddeld rekenen op een bruto maandsalaris van 3.400 tot 4.600 euro. Dat loon wordt in de meeste gevallen aangevuld met een bedrijfswagen, laptop, gsm, maaltijdcheques en een verzekeringspakket.’

AP/AR/GL Team Leader/Supervisor

Team Leaders of Supervisors richten zich enkel op het leiden, superviseren en coachen van het team dat verantwoordelijk is inkomende en uitgaande facturen of voor de general ledger (algemene financiën van het bedrijf). We vinden Team Leader of Supervisors vooral in grote ondernemingen of in organisaties waar het finance departement per specialisatie georganiseerd is.

‘Het is dus zeker geen uitzondering dat u als AP/AR of GL Boekhouder na enkele jaren doorgroeit naar een team leader of supervisor rol. ‘

Op dat moment kan u uiteraard rekenen op een mooi brutoloon van zo’n 3.400 tot 5.100 euro per maand, uiteraard aangevuld met tal van extralegale voordelen’, aldus Kevin.

Credit Collector

Wanneer u de functie Credit Collector krijgt, heb u een van de belangrijkste rollen in het financiële departement. U moet openstaande facturen opvolgen, schriftelijk of telefonisch. Ook moet u de vragen van klanten over facturen en betalingen kunnen beantwoorden.

Al die informatie moet u opvolgen en ben u ook verantwoordelijk dat wanbetalingen gesignaliseerd worden. Omdat u in een grote organisatie werkt, zal u dus internationaal functioneren. Het kan dus van pas komen om heel wat talen onder de knie te hebben. Hoe meer talen u kan, hoe groter u verantwoordelijkheid en op die manier zal u ook sneller opwerken binnen het bedrijf.

Kevin: ‘Als startende Credit Collector mag u rekenen op een bruto maandloon van 2.000 à 2.600 euro. Zodra u wat ervaring op zak hebt en meer doet dan een lijst van klanten bellen of betalingsherinneringen sturen, dan stijgt u loon naar ongeveer 2.500 tot 3.000 euro bruto per maand’

Credit collectors met meer dan 6 jaar ervaring, die bovendien zelf kunnen inschatten waar er probleemdossiers zijn en balansen kunnen lezen, zien hun loon makkelijk stijgen naar 2.900 tot 3.600 euro bruto per maand, uiteraard aangevuld met extralegale voordelen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20