De 10 rijkste Aziaten

De wereld telt honderden miljardairs. Hoewel het vooral de Amerikanen zijn die de ranking van de rijkste mensen ter wereld aanvoeren, moeten de Aziaten niet onder doen. Azië telt zo ook een heel aantal miljardairs, waarvan we er hier de 10 rijksten opsommen. Wie zijn de 10 rijkste Aziaten? Hoe groot is hun vermogen? En hoe verdienden ze hun miljarden?

In de top met de rijkste mensen ter wereld zijn het de Amerikanen die met het podium gaan lopen. Jeff Bezos, Bill Gates en Warren Buffett zijn de drie rijkste mensen ter wereld. (De volledige top 10 met de rijkste Amerikanen, vind je hier.) Maar ook de Aziaten doen het goed op financieel vlak. In Azië zijn er zo ook talloze miljardairs, waarvan deze 10 de allerrijkste zijn. 

Momentopname

Deze top 10 is natuurlijk slechts een momentopname. Op enkele dagen of zelfs uren kan deze lijst er compleet anders uitzien. Het vermogen van de mensen op deze lijst is uiteraard in sterke mate verbonden met de bedrijven waarvoor ze werkzaam zijn. Een faillissement of drastische beursschommeling kan zo meteen voor grote verschuivingen zorgen. 

Deze ranking werd opgesteld in juli 2018, maar kan op het moment dat je dit leest al helemaal anders zijn. Wij baseerden deze lijst op de Forbes Billionaires lijst, deze lijst wordt dagelijks geüpdatet en is zo dus altijd het meest correct. 

10. Masayoshi Son (Japan)

Vermogen: 20,5 miljard dollar

Masayoshi Son werd in 1957 geboren in een immigrantengezin in Kyushu, een klein dorpje in Japan. Zijn grootouders emigreerden enkele decennia eerder vanuit Korea. Op zijn zestiende trok Son naar Californië om daar economie en computerwetenschap te studeren. Hij startte zijn eerste bedrijf toen hij nog studeerde. Hij ontwikkelde toen een elektrische vertaler die hij voor 1,7 miljoen dollar (1,46 miljoen euro) verkocht aan Sharp Corporation. Later verdiende hij nog eens 1,5 miljoen dollar (1,28 miljoen euro) door oude gamecomputers uit Japan naar de Verenigde Staten over te brengen en die te installeren in koten en restaurants. 

In 1981 richtte hij SoftBank op, een holding die zich voornamelijk richt op telecommunicatie, media, e-commerce, robotica, marketing en financiën. Via SoftBank kocht Son aandelen in verschillende bedrijven waar hij toekomst in zag, maar die op dat moment nog in hun kinderschoenen stonden. Zo investeerde hij in 1995 in Yahoo! en kocht hij in 1999 aandelen in de Chinese online retailer Alibaba, die nu een van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld is. Sinds 2006 heeft SoftBank ook Vodafone K.K. in handen, de Japanse afdeling van de mobiele operator Vodafone. Masayoshi Son is tot op heden CEO van Vodafone K.K.. In 2017 investeerde SoftBank ook 10 miljard dollar (8,5 miljard euro) in de alternatieve taxidienst Uber, waardoor het met 15 procent de grootste aandeelhouder is. 

Al deze investeringen droegen ertoe bij dat Masayoshi Son een vermogen van 20,5 miljard dollar (17,5 miljard euro) bij elkaar wist te rapen. Waardoor hij dus op de tiende plaats staat in de lijst met de rijkste Aziaten. Son heeft ook al een aanzienlijk deel van zijn fortuin geschonken aan het goede doel. In 2011 beloofde hij zo dat hij 10 miljard yen (103 miljoen euro) zou schenken aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in T?hoku eerder dat jaar. Daarbij beloofde hij ook dat hij voor de rest van zijn loopbaan zijn loon aan deze slachtoffers zou schenken. 

Na de kernramp in Fukushima van 2011 heeft Son ook beslist om fel te investeren in hernieuwbare energie. Hij uitte toen kritiek op de nucleaire energie en stelde dat het verantwoordelijk was voor “het grootste probleem waar Japan tegenwoordig mee te maken krijgt”. Daarom wil hij ervoor zorgen dat heel Japan gebruik kan maken van zonne-energie en dat er dus voor eens en voor altijd een einde komt aan nucleaire energie. 

9. Tadashi Yanai (Japan)

Vermogen: 22,6 miljard dollar

Ook de negende plaats op de lijst met rijkste Aziaten is weggelegd voor een Japanner. Wie een beetje thuis is in de modewereld kent misschien wel het bedrijf dat Yanai aan z’n miljarden hielp. Tadashi Yanai is namelijk de oprichter en directeur van Fast Retailing, de retailer waaronder de modeketen Uniqlo te vinden is.

Uniqlo is een razend populaire kledingketen die z’n oorsprong vond in Japan, maar nu al in tientallen landen terug te vinden is. Onder die landen is ook België terug te vinden, in ons land zijn er drie filialen van Uniqlo: eentje in Brussel, eentje in Antwerpen en een in het shoppingcenter van Wijnegem.

Yanai richtte in 1971, als 22-jarige, een bedrijfje op dat keukenbenodigdheden en mannenkleding verkocht in supermarkten. Nadat hij dit een jaar gedaan had, ging hij in zee met zijn vader en diens kleermakerswinkel Ogori Shoji. Uiteindelijk opende Tadashi Yanai in 1984 het eerste filiaal van zijn eigen keten Uniqlo, een acroniem voor ‘unique clothing‘, in Hiroshima. In 1991 doopte hij het bedrijfje van z’n vader om in Fast Retailing en bracht Uniqlo hierin onder. Uniqlo is sinds kort ook de sponsor van tennisser Roger Federer, meer daarover lees je hier.

Via Fast Retailing kon Tadashi Yanai een fortuin van 22,6 miljard dollar (19,4 miljard euro) bij elkaar sprokkelen, waarmee hij op de 37ste plaats staat op de lijst met de rijkste mensen ter wereld en zich de negende rijkste Aziaat mag noemen. In de nasleep van de aardbeving en tsunami in T?hoku in 2011 doneerde Yanai 1 miljard yen (7,8 miljoen euro) aan de families die door de ramp getroffen waren. 

8. Yang Huiyan (China)

Vermogen: 24,6 miljard dollar

Ja, je ziet het goed, de achtste plaats in de lijst met rijkste Aziaten is weggelegd voor een vrouw. Yang Huiyan staat wereldwijd op de 35ste plaats op de lijst, maar wanneer we de mannen buiten beschouwing laten, staat Yang op de vierde plaats. Er zijn dus maar drie vrouwen op de wereld die nog rijker zijn dan haar. En ze mag zich bijgevolg de rijkste vrouw van Azië noemen. Daarnaast is ze ook nog eens de jongste persoon op deze lijst, Yang Huiyan is namelijk amper 37 jaar oud, terwijl de gemiddelde leeftijd bij de mannelijke rest van deze lijst een pak hoger ligt. 

Huiyan is de dochter van Yang Guoqiang, de oprichter van Country Garden. Yang Guoqiang werkte aanvankelijk als landbouwer en in de bouw, maar besliste in 1992 om zijn eigen bedrijf in vastgoed op te richten. Country Garden wist in sneltempo uit te groeien tot een van de grootste bedrijven van China en zorgde er toen het in 2007 naar de beurs ging voor dat de vijf grootste aandeelhouders op slag miljardairs werden. De grootste van die aandeelhouders is Yang Huiyan. Zij kreeg in 2005 70 procent van de aandelen van haar vader in handen en werd zo dus, met 57 procent van het totale aantal aandelen, de grootste aandeelhouder van Country Garden.

Het vermogen van Yang Huiyan ligt momenteel op 24,6 miljard dollar (21,2 miljard euro). Het feit dat zij haar rijkdom voornamelijk geërfd heeft, wordt in haar thuisland China vaak bekritiseerd. De meeste miljardairs in China zijn namelijk selfmade, zoals haar vader die in een ver verleden een arme boer was.

7. Xu Jiayin (China)

Vermogen: 38,5 miljard dollar

Op de zevende plaats in de lijst met rijkste mensen in Azië staat Xu Jiayin, ook bekend onder zijn Kantonese naam Hui Ka Yan. Net zoals de Chinese Yang Huiyan, die op de achtste plaats te vinden is, verdiende Xu Jiayin zijn fortuinen in de vastgoedsector.

Hij richtte in 1996 namelijk de vastgoedgroep Evergrande Group op, toen nog onder de naam Hengda Group, die wist uit te groeien tot de op een na grootste vastgoedontwikkelaar in China. Maar de Evergrande Group houdt het niet enkel bij vastgoed, zo kocht Xu Jiayin in 2010 de voetbalploeg Guangzhou Evergrande F.C. op. Hij telde ettelijke miljoenen neer voor een aantal topspelers en kon zo in 2013  de AFC Champions League, de Aziatische variant van de Champions League zoals wij die kennen, winnen. Naast deze voetbalploeg heeft de Evergrande Group ook een mineraalwaterbron, een bedrijf in zonnepanelen, een varkenshouderij, een landbouwbedrijf en een bedrijf in flesvoeding voor baby’s in handen.

Op het moment van schrijven heeft Xu Jiayin een vermogen van 38,5 miljard dollar (33,1 miljard euro). Daarmee staat hij dus op de zevende plaats in de lijst met rijkste Aziaten en op de 28ste plaats op de wereldwijde ranking.

6. Wang Jianlin (China)

Vermogen: 28,9 miljard dollar

De derde en laatste Chinese vastgoedmagnaat op deze lijst met de rijkste Aziaten is Wang Jianlin, de man achter de Dalian Wanda Group. Wang Jianlin richtte de Dalian Wanda Group op in 1988, waarna het wist uit te groeien tot de grootste vastgoedgroep in China. 

Wang heeft een grote interesse in sport, zo heeft hij 20 procent van de Spaanse eersteklasser Atlético Madrid in handen en is hij de eigenaar van de Chinese voetbalploeg Dalian Yifang F.C.. Dit is de ploeg waar Rode Duivel Yannick Carrasco momenteel voor speelt. Door het aandeel van de Dalian Wanda Group in Atlético Madrid werd het nieuwe stadion, Wanda Metropolitan, dan ook naar de groep vernoemd.

Naast voetbal heeft Wang Jianlin ook belangen in de filmindustrie, zo nam hij in 2016 Legendary Pictures Productions over, het Amerikaanse filmproductiebedrijf bekend voor onder andere de Batman-trilogie, The Hangover, Interstellar, Inception en Jurassic World

In totaal heeft Wang Jianlin op dit moment een vermogen van 28,9 miljard dollar (een kleine 25 miljard euro). Daarmee is hij de zesde rijkste man in Azië en is hij wereldwijd terug te vinden op de 27ste plaats.

5. Lee Shau-kee (Hongkong)

Vermogen: 28,9 miljard dollar

We beginnen de top 5 met Lee Shau-kee, opnieuw een man die z’n rijkdom bij elkaar spaarde in de vastgoedsector. Lee is in tegenstelling tot de andere vastgoedmagnaten die we al besproken hebben, niet actief op de drukke Chinese vastgoedmarkt maar op die van Hongkong. 

Lee Shau-kee richtte in 1981 het vastgoedbedrijf Henderson Land Development Company Ltd. op. Dit bedrijf heeft verschillende dochterbedrijven, waaronder de Hong Kong and China Gas Company Ltd., de grootste gasleverancier van Hongkong. Lee Shau-kee is er voorzitter en Henderson Land Development Company Ltd. heeft 41,51 procent van de aandelen in handen. In 1993 nam het vastgoedbedrijf ook de hotelgroep Miramar Hotel and Investment Company Ltd. over, waar Lee Shau-kee eveneens als voorzitter zetelt.

Met een vermogen van 28,9 miljard dollar (25 miljard euro) is Lee Shau-kee de op één na rijkste man van Hongkong en de op vier na rijkste Aziaat. Wereldwijd moet de 90-jarige zakenman zich echter tevreden stellen met een 26ste plaats. Door zijn grootschalige investeringen heeft Lee de bijnaam ‘Hong Kong’s Buffett’ gekregen, een verwijzing naar Warren Buffett. Buffett wist dankzij een aaneenschakeling van slimme investeringen een fortuin bij elkaar te sprokkelen van meer dan 80 miljard dollar (69 miljard euro), wat van hem de derde rijkste man ter wereld maakt. (Meer over Warren Buffett, lees je hier en de volledige top 10 rijkste Amerikanen vind je hier.)

4. Li Ka-Shing (Hongkong)

Vermogen: 32,6 miljard dollar

Li Ka-Shing valt op dit moment net naast het podium. Ooit was hij de rijkste man in Azië maar nu is hij terug te vinden op de vierde plaats. Met een vermogen van 32,6 miljard dollar (28 miljard dollar) is hij de rijkste man in Hongkong en staat hij wereldwijd op de 25ste plaats. Het verhaal van Li Ka-Shing leest als een sprookje. Op z’n 15de stierf zijn vader, waarna hij op slag moest stoppen met school en moest beginnen werken in een fabriek die zich bezighield met plastic. Hij draaide er shifts van 22 uur per dag tot hij in 1950, als 22-jarige, zijn eigen bedrijf oprichtte, Cheung Kong Industries. Het geld hiervoor had hij zelf bij elkaar gespaard en geleend bij familieleden. Het begon als een bedrijf in plastic bloemen, maar groeide al snel uit tot een succesvol vastgoedbedrijf. 

Maar ook voor Li bleef het niet bij vastgoed alleen. Hij richtte al snel zijn pijlen om de retailsector waar hij de A.S. Watson Group in handen heeft. Dat doet misschien nog geen belletje rinkelen, maar de ketens Kruidvat en ICI Paris XL vallen onder deze A.S. Watson Group. Verder heeft Li Ka-Shing ook aanzienlijke aandelen gekocht in Facebook. Hij heeft 0,8 procent van de aandelen van de sociale netwerksite in handen, waar hij maar liefst 120 miljoen dollar (103 miljoen euro) voor neertelde. Ook in de online streamingdienst voor muziek, Spotify, heeft Li 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) geïnvesteerd. 

Li Ka-Shing is een grote filantroop, zo streeft hij ernaar om een derde van zijn vermogen te schenken aan het goede doel, waarbij hij vooral inzet op onderwijs. Maar ook hij heeft na verschillende natuurrampen geld gedoneerd aan de hulpdiensten die betrokken waren bij de wederopbouw van de getroffen gebieden.

3. Jack Ma (China)

Vermogen: 40 miljard dollar

Het brons op de lijst met de rijkste Aziaten is Jack Ma. Jack Ma, die geboren werd als Ma Yun, is de oprichter en directeur van Alibaba, de grootste online retailer van China. (Lees hier meer over Alibaba.)

Op jonge leeftijd leerde Jack Ma Engels, hij vond dit een belangrijke taal en had er veel voor over om deze onder de knie te krijgen. Zo fietste hij tientallen kilometers om toeristen rond te leiden in het Engels en zo zijn eigen kennis van de taal bij te schaven. Hij werd pennenvrienden met een van de toeristen die hij ontmoette. Deze pennenvriend noemde hem Jack omdat hij z’n Chinese naam te moeilijk vond om uit te spreken en zo werd Ma Yun omgetoverd in Jack Ma. Ma was namelijk al altijd zijn achternaam, maar in het Chinees wordt die als eerste naam gebruikt. 

Jack Ma had het niet makkelijk om binnen te geraken aan de universiteit. Hij moest daarvoor slagen voor een toelatingsexamen. Dat examen kon je maar één keer per jaar afleggen en het koste Ma uiteindelijk vier keer om te slagen. Maar ook na zijn studies zat het hem niet mee. Ma solliciteerde voor 30 verschillende jobs, maar hij werd telkens geweigerd, zo werd hij geweigerd bij de politie, maar ook bij de fastfoodketen KFC werd hem de deur gewezen. Hij probeerde ook tien keer binnen te geraken op de Harvard Business School, maar werd even veel keer geweigerd. In 1994 hoorde hij voor het eerst over het internet, en in 1995 waagde hij z’n eerste stapjes op het wereldwijde web. Hij kwam al snel tot de constatatie dat er maar heel weinig te vinden was over China, dus besliste hij om daar verandering in te maken. Hij creëerde een website over zijn thuisland en diezelfde dag werd hij gecontacteerd door verschillende investeerders. Op dat moment besefte Ma dat internet de toekomst was en dat hij daarop moest inzetten. En dat deed hij.

Hij zamelde samen met zijn vrouw en een vriend 20.000 dollar (17.200 euro) in waarmee hij zijn eerste bedrijf oprichtte, China Yellow Pages, waarmee hij websites creëerde voor verschillende bedrijven. In drie jaar tijd had hij op die manier 800.000 dollar (689.000 euro) verdiend. In 1999 richtte hij Alibaba op, toen nog als een business-to-business marktplaats, die later uitgroeide tot een online retailer. 

Door het immense succes van Alibaba heeft Jack Ma momenteel een vermogen van 40 miljard dollar (34,5 miljard euro) en is hij daarmee de op twee na rijkste Aziaat. Ma heeft al verschillende miljarden geschonken aan het goede doel en houdt er een extravagante levensstijl op na. Zo geeft hij jaarlijks een grootschalig optreden voor zijn werknemers, waarbij hij een keer in de huid van Michael Jackson kroop of Can You Feel The Love Tonight van The Lion King zong.

2. Mukesh Ambani (India)

Vermogen: 40,5 miljard dollar

Op de tweede plaats in de lijst met de rijkste Aziaten vinden we de enige Indiër op de lijst, Mukesh Ambani. Ambani is de directeur van Reliance Industries Limited, een bedrijf in petrochemie, olie en gas. 

Het was de vader van Mukesh, Dhirubhai Ambani, die het bedrijf Reliance Industries oprichtte in 1980. Hij haalde zijn zoon weg van de schoolbanken en liet hem werken in zijn bedrijf. Al snel kreeg Mukesh zijn eigen verantwoordelijkheden en hij richtte Reliance Infocomm Limited (nu Reliance Communications Limited) op, een bedrijf dat zich richtte op informatie- en communicatietechnologie.

Ondertussen heeft Mukesh Ambani dus het bedrijf van zijn vader overgenomen en mag hij zichzelf met een vermogen van 40,5 miljard dollar (35 miljard euro) de rijkste man van India noemen. En met die titel pronkt hij maar al te graag. Zo liet Mukesh Ambani een villa bouwen van maar liefst veertien etages, noem het dus gerust een flatgebouw. In dit gebouw zou hij zelf samen met zijn gezin en zijn 600 personeelsleden. Uiteindelijk wilde hij niet in zijn huis, waarvoor hij een miljard dollar (860 miljoen euro) neertelde, gaan wonen aangezien er niet voldoende licht binnenvalt van de oostzijde en dat zou volgens de Indiase leer Vastu Shastra ongeluk brengen.

1. Ma Huateng (China)

Vermogen: 43,7 miljard dollar

De titel voor rijkste Aziaat is weggelegd voor Ma Huateng, die naast rijkste Aziaat ook de rijkste man van China is en wereldwijd op de 15de plaats terug te vinden is. Ma Huateng spaarde zijn fortuin ter waarde van 43,7 miljard dollar (37,6 miljard euro) bij elkaar via het technologiebedrijf Tencent.

Ma Huateng startte zijn professionele carrière helemaal onderaan de sociale ladder. Hij werkte in het bedrijf China Motion Telecom Development voor een hongerloontje van 176 dollar (151 euro) per maand. In 1998 richtte hij, samen met vier klasgenoten het technologiebedrijf Tencent op. In 1999 bracht Tencent z’n eerste programma op de markt, OICQ, geïnspireerd op ICQ. ICQ en OICQ kunnen het best vergeleken worden met MSN. Het zijn dus internetprogramma’s waarmee je kan chatten met je vrienden. Waar ICQ zich richtte op de Amerikaanse markt, ging OICQ voor de Chinese. In minder dan een jaar tijd had OICQ al meer dan een miljoen gebruikers. 

Toen ICQ werd overgenomen door America Online (AOL) startte het bedrijf een rechtszaak tegen OICQ. Om verdere discussie te vermijden, veranderde OICQ z’n naam in QQ. Samen met de naamsverandering breidde het bedrijf ook uit naar online gaming en online retailing met Paipai.com als uitdager voor het  populaire Alibaba.com van Jack Ma. In 2011 bracht hij Weixin uit, een berichten-app, vergelijkbaar met WhatsApp. In 2015 was dit de grootste berichten-app, op dat moment gebruikte 48 procent van het totale aantal internetgebruikers de app. 

Meer