300 miljoen dollar: Roger Federer ruilt Nike in voor Uniqlo

20-voudig Grand Slamwinnaar Roger Federer ruilt het Amerikaanse sportmerk Nike in voor het Japanse kledingmerk Uniqlo. Op die manier komt een einde aan de meer dan 20-jarige samenwerking tussen de Zwitserse toptennisser en Nike.

Federer speelde zijn openingswedstrijd op Wimbledon voor het eerst in zijn nieuwe Uniqlo-outfit, hoewel zijn schoenen nog steeds het logo van Nike vertoonden.

300 miljoen dollar

Volgens ingewijden krijgt Federer 300 miljoen dollar (257 miljoen euro) uitbetaald over de volgende 10 jaar en loopt de overeenkomst ook gewoon door eens Federer stopt met tennissen. Er kan nog geld bijkomen omdat Federer het recht behoudt andere sponsors op zijn truitje toe te voegen, iets wat Nike hem verbood.

Om deze nieuwe sponsoringovereenkomst in perspectief te plaatsen: in zijn hele carrière verdiende Federer 116 miljoen dollar (100 miljoen euro) aan prijzengeld. 


© Getty Images

RF-merk blijft eigendom van Nike

Nike kreeg de kans om het bod van Uniqlo te evenaren maar bedankte vriendelijk. Op de Nike website is alle Federer gerelateerde kledij – bekend onder het merk RF – ondertussen in de uitverkoop gezet. 

Probleem is wel dat het RF-merk sinds 2010 eigendom is van Nike en het niet duidelijk is hoe dat merk opnieuw bij Federer terecht kan komen. Ook Federer kon op een persconferentie na zijn eerste wedstrijd in Londen geen antwoord geven op die vraag. “Ik hoop dat Nike vriendelijk zal zijn en dat het merk opnieuw bij mij terecht komt. Het is niet enkel belangrijk voor mij, maar ook voor de fans.”

Samenwerking met Djokovic geen succes

Het Japanse Uniqlo -dat de vorige jaren ook in België winkels opende – is ondertussen uitgegroeid tot een kolossaal bedrijf met een omzet die tegen 2020 ruim 30 miljard dollar zou moeten bedragen.

Of het bedrijf er in slaagt Federer ten gelde te maken blijft een onbeantwoorde vraag. Uniqlo had een tijd Novak Djokovic onder contract, maar dat bleek geen succes, waarna de overeenkomst in 2017 werd stopgezet.

Federer heeft 20 Grand Slams gewonnen, waaronder 8 keer Wimbledon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20