De coronacrisis heeft zijn stempel gedrukt op de economieën wereldwijd. Het ene land heeft de pandemie op economisch vlak al beter doorstaan dan het andere. Dat heeft ook een impact gehad op de rangschikking van de tien grootste economieën wereldwijd, leert een analyse van CNBC op basis van de economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Om na te gaan in welke mate de coronapandemie een impact heeft gehad op de economie van een land heeft CNBC voor zijn analyse gekeken naar het nominale bruto binnenlands product in Amerikaanse dollars van de landen uit de World Economic Outlook-database van het IMF.
Het nominale BBP raamt de marktwaarde van alle afgewerkte goederen en diensten die in een economie worden geproduceerd, maar houdt geen rekening met veranderingen in prijsniveaus of inflatie – en kan daarom de reële economische waarde te hoog of te laag inschatten.
Situatie voor 2019
In 2019 was corona nog een ver-van-mijn-bedshow. Toen kwamen weliswaar de eerste berichten binnen over het coronavirus, maar was er zeker nog geen sprake van een wereldwijde pandemie. Het is pas bij de start van het nieuwe jaar dat met mondjesmaat duidelijk werd hoe ernstig de situatie was. Wat volgde was een wereldwijde gezondheidscrisis dat de overheden dwong om vergaande maatregelen te nemen. Die maatregelen hebben ook een enorme impact gehad op de economische groei en de bbp van de getroffen landen.
Voor de start van de coronacrisis zag de top 10 er zo uit:
- De Verenigde Staten: bbp van 21.433 miljard dollar
- China: bbp van 14.431 miljard dollar
- Japan: bbp van 5.149 miljard dollar
- Duitsland: bbp van 3.862 miljard dollar
- India: bbp van 2.871 miljard dollar
- Het Verenigd Koninkrijk: bbp van 2.833 miljard dollar
- Frankrijk: bbp van 2.717 miljard dollar
- Italië: bbp van 2.005 miljard dollar
- Brazilië: bbp van 1.877 miljard dollar
- Canada: bbp van 1.742 miljard dollar
De Impact van de coronacrisis
Als we naar de top 4 van 2020 kijken, zien we dat de rangschikking ongewijzigd blijft. Het valt wel op dat de bbp van China net is toegenomen in het coronajaar 2020. Dat valt te verklaren door het feit dat het land de coronacrisis vrij snel te boven is gekomen en de economie dus sneller heeft kunnen heropenen. China treedt ook zeer streng op zodra er ergens een besmetting wordt vastgesteld.
De top 10 op basis van de cijfers van het coronajaar 2020:
- De Verenigde Staten: bbp van 20.933 miljard dollar
- China: bbp van 14.723 miljard dollar
- Japan : bbp van 5.049 miljard dollar
- Duitsland: bbp van 3.803 miljard dollar
- Het Verenigd Koninkrijk: bbp van 2.711 miljard dollar
- India: bbp van 2.709 miljard dollar
- Frankrijk: bbp van 2.599 miljard dollar
- Italië: bbp van 1.885 miljard dollar
- Canada: bbp van 1.643 miljard dollar
- Zuid-Korea: bbp van 1.631 dollar
Een jaar na de coronacrisis hebben India en het Verenigd Koninkrijk van plaats gewisseld in de top 10. Volgens de analyse van CNBC zal India pas in 2023 opnieuw de vijfde plaats kunnen veroveren.
India heeft vorig jaar een strenge lockdown ingevoerd toen het land worstelde om het coronavirus onder controle te krijgen. Het IMF verwacht dat de Indiase economie in het in maart 2021 afgesloten begrotingsjaar met 8 procent zal krimpen. Intussen is het aantal besmettingen in India opnieuw fors aan het oplopen. Volgens de meest recente cijfers stevent het land af op 500.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat brengt de vooropgestelde groei van 12,5 procent voor het begrotingsjaar dat eindigt in maart 2022 in gevaar.
Brazilië uit de top 10
Brazilië heeft dan weer zijn plaatsje in de top 10 verloren. Het land gaat zwaar gebukt onder de coronacrisis en had lange tijd de op één na meeste besmettingen wereldwijd. Die plek is nu ingenomen door India. De Verenigde Staten blijven op de eerste plaats staan. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de coronapandemie al meermaals geminimaliseerd. Verontruste wetenschappers hebben begin deze maand de situatie in het Zuid-Amerikaanse land vergeleken met een ‘biologisch Fukushima’.
Zuid-Korea is de nieuwkomer in de top 10 van de grootste economieën. Het land is er behoorlijk goed in geslaagd om de gezondheidscrisis in te dammen zonder al te veel schade te berokkenen aan de economische groei van het land. Zuid-Korea heeft tijdens de gezondheidscrisis massaal getest en lockdownmaatregelen ingevoerd zonder bedrijven volledig te sluiten. De export van halfgeleiders heeft het land weliswaar een duwtje in de rug gegeven. De Zuid-Koreaanse economie is in het coronajaar slechts met 1 procent gekrompen.
(jvdh)