Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Dating app zorgt voor beter huwelijk

Logo Business AM
Economie

30/08/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Online dating krijgt heel wat kritiek, maar recent onderzoek maakt duidelijk dat ontmoetingen op het internet de kans op een romantische compatibiliteit kan verbeteren. Daardoor zouden huwelijken sterker kunnen worden. Dat zegt de Amerikaanse psycholoog Peggy Drexler, auteur van twee boeken over gender en gezin, in een essay voor de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

“Sommigen zeggen dat online dating vooral op een vleeskeuring lijkt,” zegt Drexler. “Anderen maken gewag van een teveel aan keuze. Er zou ook teveel verleiding zijn om constant naar een beter alternatief te zoeken. Online dating zou tevens louter een platform voor snelle afspraken zijn. Recente studies van het Pew Research Center en de University of Chicago spreken deze negatieve percepties tegen.”

“Uit hun rapporten blijkt dat de helft van alle Amerikanen iemand kent die online dating gebruikt of op die manier zijn latere partner heeft ontmoet. Tevens bleek dat meer dan een op drie Amerikaanse huwelijken online start. Online koppels hadden ook een langer en gelukkiger huwelijk.”

Selectiviteit

De wetenschappers ontdekten dat de relatiekwaliteit van online partners mogelijk hoger ligt. Er was ook 25 procent minder risico op een relatiebreuk. De onderzoekers suggereerden dat een grotere pool van potentiële partners aan het individu meer opties zou kunnen geven. Daardoor zou een grotere selectiviteit mogelijk zijn.

Tevens bleek dat online communicatie het individu aanzet om meer over zichzelf te onthullen. Bovendien registreerden de onderzoekers sterkere gevoelens van genegenheid. Al die elementen zouden een basis kunnen vormen voor relaties met een grotere duurzaamheid.

“Op het ogenblik dat de walkman ten tonele verscheen, begon het pad naar isolatie,” zegt Drexler. “Online datingsites en applicaties maken het mogelijk om op een gemakkelijke manier contact te maken. Men blijkt zichzelf ook meer bloot te geven.”

“De meeste online daters hebben de onbewuste neiging om de redenen te bespreken waarom hun laatste relaties zijn mislukt. Daardoor krijgt men een dieper inzicht in het karakter van een potentiële partner. Dat is veel efficiënter dan een uitwisseling van lijstjes met favoriete gerechten of boeken.”

“Relaties duren alleen wanneer de doelen van de partners op elkaar zijn afgestemd,” aldus levenscoach Amy Schoen. “Online dating zal die individuele ambities snel onthullen. Daardoor zullen velen vooral meer over zichzelf leren. Dat is cruciaal om te beseffen wat men van een goede partner verlangt en op welke manier men zelf een goede partner kan zijn.”

Compatibiliteit

“Velen zien online dating als een efficiënte manier om iemand te vinden die aan hun specifieke criteria voldoet, maar in werkelijkheid stelt de technologie het individu open voor een groter aantal potentiële partners,” zegt Drexler.

“Onderzoek van de University of Essex en de Universität Wien maakte duidelijk dat online gecreëerde huwelijken minder snel stranden. De onderzoekers stellen dat de partners van online dating een grotere kans op compatibiliteit hebben omdat ze iemand vinden die ze anders misschien over het hoofd zouden hebben gezien. Onder meer bleek dat een toename van het aantal interraciale huwelijken overeenkwam met de lancering van diensten zoals Match.com, Tinder en OkCupid.”

“Online dating kan mensen helpen hun eigen voorkeuren te verbreden in plaats van te beperken,” betoogt huwelijkstherapeut Carrie Krawiec. “Eisen die ooit heel belangrijk leken, kunnen volledig verdwijnen. Door de grote voorraad online kandidaten, zou men kunnen verwachten dat er minder tolerantie wordt getoond voor imperfecties. Volgens de onderzoekers blijkt echter het tegenovergestelde.”

“Men weet wat er op de markt beschikbaar is, maar men beseft ook heel goed wat men vooral niet wil. Daardoor zal men in veel gevallen uiteindelijk een kans geven aan iemand die niet helemaal overeenstemt met de oorspronkelijke verwachtingen. Dat is geen compromis, maar wel een leerproces.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks