Het gebruik van dating-applicaties kan aanleiding geven tot ongezond gedrag. Vele betrokkenen blijken immers naar methodes te grijpen om hun lichaamsgewicht onder controle te houden. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Harvard University, gebaseerd op een enquête bij ruim zeventienhonderd gebruikers van dating-applicaties in de Verenigde Staten.
“Het gebruik van dating-applicaties blijkt geregeld gepaard te gaan met een verhoogd risico op ongezonde tactieken om het eigen lichaamsgewicht onder controle te houden,” benadrukt onderzoeksleider Alvin Tran, professor gedragswetenschappen aan de Chan School of Public Health van de Harvard University.
Vasten en braken
“Vergeleken met een publiek dat geen beroep doet op dating-applicaties, vertoonden de gebruikers een duidelijk verhoogd risico op ongezond gedrag.” Enerzijds maken de onderzoekers gewag van braken of vasten, de inname van laxeermiddelen, het gebruik van dieetpillen. Aan de andere kant is er sprake van spieropbouwende supplementen en anabole steroïden.
De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 23 procent van de respondenten van dating-applicaties gebruik maakt. Het risico op ongezond controlegedrag bleek bij vrouwelijke gebruikers tussen 2,3 keer en 26,9 keer hoger te liggen dan bij seksegenotes die op de technologie geen beroep deden. Bij mannen lag het risico tussen 3,2 keer en 14,6 keer hoger.
De meest populaire manieren om op een ongezonde manier het lichaamsgewicht onder controle te houden, waren vasten, braken en laxeermiddelen. Bij de gebruikers bleken 44,8 procent van de vrouwen en 54,1 procent van de mannen voor vasten te kiezen. Bij 22,4 procent van de vrouwen en 36,4 procent van de mannen was er sprake van braken.
Bovendien gaven 24 procent van de vrouwen en 41,1 procent van de mannen op laxeermiddelen te beroep te doen. “Zoals eerder onderzoek al toonde, bleek ook een verhoogd risico op ongezond gedrag bij raciale en etnische minderheden,” getuigt Tran. “Dat geldt vooral voor Afro-Amerikanen. Anderzijds bleken er op basis van seksuele oriëntatie geen verschillen te kunnen worden gemeld.”
Uiterlijk
“Dit was wellicht een van de eerste studies om mogelijke verbanden tussen dating-applicaties en ongezond gedrag te bekijken,” zegt Tran. “De resultaten van de studie laten echter niet toe om conclusies rond oorzaak en gevolg te trekken.”
“Het was in dit onderzoek niet mogelijk om te achterhalen of de betrokkenen al op een ongezonde manier hun gewicht probeerden onder controle te houden vooraleer ze de eerste keer een dating-applicatie gebruikten. Toch moeten we vrezen dat dit soort diensten – gericht op het uiterlijk en het beeld – ongezond gedrag kan stimuleren.”
“Het gebruik van dating-applicaties kent een bijzonder sterke groei,” aldus nog professor Tran. “Diverse studies hebben bovendien een duidelijk verband gelegd tussen de cultuur van het uiterlijk en ongezond gedrag. Er is dan ook behoefte aan verdere studies die een beter inzicht zouden kunnen bieden over de invloed van dating-applicaties op het gezondheidsgedrag.”