Datacenters Microsoft gaan bevolking Helsinki verwarmen

Het Finse nutsbedrijf Fortum gaat de restwarmte van twee nieuwe datacenters van het Amerikaanse concern Microsoft gebruiken om woningen en bedrijven in en rond de hoofdstad Helsinki te verwarmen. Daarbij zal tegelijkertijd ook de uitstoot van koolstofdioxide kunnen worden teruggedrongen. Dat heeft Fortum aangekondigd.

Microsoft wil in Finland twee nieuwe datacenters bouwen. Daarmee wil het concern de kwaliteit van zijn service aan lokale klanten verbeteren.

Koeling

De servers van de datacenters produceren echter grote hoeveelheden warmte en moeten constant worden gekoeld. Het koelwater dat hiervoor zal worden gebruikt, kan vervolgens voor de verwarming van woningen, kantoren of industriële gebouwen dienen.

Meestal bevinden datacenters zich echter in afgelegen gebieden, zodat een warmtevoorziening van residentiële of commerciële sites meestal niet rendabel blijkt.

In de overeenkomst tussen Microsoft en Fortum is echter voorzien dat het Finse nutsbedrijf de locatie voor de inplanting van de datacenters kiest, zodat de restwarmte wel op een nuttige manier kan worden gebruikt. Fortum zal daardoor woningen en kantoren in Espoo, Kauniainen en Kirkkonummi – drie buitenwijken in het westen van Helsinki – kunnen bevoorraden.

Het project vormt volgens de initiatiefnemers de grootste installatie voor de warmterecuperatie van datacenters in de hele wereld. In Finland wordt courant gebruik gemaakt van stadsverwarming, waarbij warm water door geïsoleerde ondergrondse leidingen wordt gepompt. Deze systemen waren echter traditioneel afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Hernieuwbaar

Fortum exploiteert een systeem van ondergrondse leidingen met een totale lengte van 900 kilometer. Het bedrijf bedient in het grootstedelijk gebied van Helsinki 250.000 gebruikers. “Wanneer het systeem is voltooid, zullen de datacenters 40 procent van de warmtevoorziening van Forum voor hun rekening nemen”, merken de bedrijven op.

Het Finse nutsbedrijf zegt voor het project een investering van ongeveer 200 miljoen euro te voorzien. Het bedrijf voegde er aan toe dat de werking de uitstoot van koolstofdioxide met 400.000 ton per jaar zal verminderen.

Volgens Microsoft zouden de datacenters in eerste instantie jaarlijks tussen vierhonderd en vijfhonderd gigawattuur energie nodig hebben. Dat komt volgens het bedrijf overeen met het gebruik van andere lokale industrieën, zoals een papierfabriek.

Die energie zal van een hernieuwbare bron worden afgenomen. Het Amerikaanse concern voegt er echter aan toe dat er momenteel nog geen leverancier, waarmee een langlopend contract zal worden afgesloten, is geselecteerd.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20