Danone zet 2.000 werknemers op straat: waarschijnlijk weinig impact in België

De Franse levensmiddelenreus Danone schrapt tot 2.000 administratieve functies, waarvan 400 tot 500 in Frankrijk. Dat maakte het bedrijf maandag zelf bekend.

Het bedrijf wordt relatief zwaar getroffen door de coronapandemie en zelfs iets harder dan andere concurrenten. Dat geeft Danone zelf aan in een persbericht. De crisis had een impact op een aantal verkoopkanalen en leidde tot hogere kosten. ‘We moeten onszelf opnieuw uitvinden, net zoals iedereen dat doet in zijn manier van leven, werken en consumeren’, zo staat in een persbericht.

Concreet komen er een aantal kostenbesparingen, die voornamelijk het personeelskorps treffen. De bedoeling is om 1 miljard euro aan kosten te besparen tegen 2023 en vanaf de tweede helft van 2021 weer rendabele groei te realiseren. Onder het motto ‘local first’ moet er meer lokale autonomie komen binnen de multinational.

Danone wil dit doel behalen, met behulp van een ‘eenvoudigere organisatie’. ‘Dit vertaalt zich in een vermindering met 1.500 tot 2.000 functies in onze lokale en wereldwijde hoofdzetels’, luidt het. Met deze ingreep verdwijnt ongeveer 2 procent van het totale personeelsbestand. Wereldwijd heeft Danone ongeveer 100.000 werknemers in dienst.

‘Waarschijnlijk’ weinig impact in België

De gevolgen voor de Belgische vestigingen van Danone zijn nog niet bekend. ‘Maar zoals de plannen nu zijn voorgelegd, zal er vooral gesnoeid worden in functies van directie en management’, vertelt Femke Buys van vakbond ACV Voeding en Diensten. ‘De operationele functies, waarvan er veel zijn in Rotselaar, zullen minder getroffen worden.’ Ook bij Alpro in Wevelgem, dat sinds 2016 bij Danone hoort, zou de impact beperkt blijven.

Volgens Buys kan er pas tegen februari echt uitsluitsel gegeven worden. ‘Er wordt nu eerst nog bestudeerd hoe de nieuwe organisatie er concreet moet uitzien. Wij gaan er in de tussentijd natuurlijk alles aan doen om de impact voor de werknemers zo beperkt mogelijk te houden’, zegt ze aan persagentschap Belga.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20