Daling coronacijfers vertraagt terwijl mutatie opduikt in noorden van Antwerpen

Het aantal coronabesmettingen en -overlijdens blijft dalen, maar gaat wel steeds trager. Ondertussen maken experts zich zorgen over een variant van het coronavirus in enkele Antwerpse gemeenten.

In de week van 25 tot 31 december werden dagelijks gemiddeld 1.589 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is 27 procent minder dan een week eerder. Het aantal doden ging in diezelfde periode 21 procent omlaag naar gemiddeld 68 per dag.

De cijfers blijven dus nog steeds dalen, maar die daling vertraagt. Zondag daalde het aantal besmettingen nog met 31 procent, zaterdag gingen ze 30 procent achteruit. Ook het aantal overlijdens ging zondag nog 22 procent lager.

Er worden wel steeds minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Tussen 28 december en 3 januari kwamen dagelijks gemiddeld 146 patiënten in het ziekenhuis terecht, 9 procent minder dan een week eerder. Zondag bleef die daling beperkt tot 6 procent.

Variant

Opvallend wel: het aantal besmettingen stijgt de laatste dagen stevig in een aantal Antwerpse gemeenten, met name Wuustwezel, Duffel en Lier. Daar zouden in woonzorgcentra opvallend meer gevallen vastgesteld zijn.

Wetenschappers wijzen op een nieuwe variant die de ronde doet in de Antwerpse noordrand. Het is een andere dan de Britse, maar hij zou besmettelijker kunnen zijn. Er is nog weinig over geweten, maar wordt volop onderzocht.

‘Virussen muteren constant’

Er wordt ook een verband gelegd met de uitbraak in een woonzorgcentrum in Mol, die al tot 24 doden leidde. In de plaats van een bezoek van de Sint zou de variant eerder aan de basis van het stijgende aantal besmettingen liggen.

Microbioloog Herman Goossens riep zondag in Het Journaal wel al op om niet te panikeren. ‘Virussen muteren constant en we zullen dus nog meer varianten aantreffen in de toekomst’, klonk het.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20